Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Reizen 30 nov 2016
Leestijd: 5 minuten

Sportieve vakantie? Ga hiken in de sneeuw!

Steeds meer mensen kiezen voor een andere vakantie dan lekker bakken aan een strand in het zuiden van Europa. Een flinke wandeltocht maken in Noorwegen wordt bijvoorbeeld steeds populairder. Maar waarom?

„Als Nederlander sta je constant met je mond wijd open te gapen hoe groot de bergen, groen de bomen en blauw de fjorden zijn”, zegt Michelle van Rossenberg, die haar kennis en liefde voor het land op haar blog Lost In Norvana etaleert. „Het is er zo anders. Rustiger, stiller, serener en schoon.”

https://www.instagram.com/p/BNEGJ3HhL3f/

Schoon en stil

Noorwegen is een enorm land met iets meer dan 5 miljoen inwoners. Je vindt er vooral bossen, gletsjers en fjorden. En een hoop bergen. Veel daarvan kun je al wandelend beklimmen. Het zijn geen kleine wandelingen, de eerste tocht van Michelle duurde 4,5 uur. „Dat was een enorme fysieke en emotionele overwinning. Als je eenmaal bovenop je eerste berg staat, wordt het een verslaving. Ik kan niet meer stoppen, ik wil zo vaak mogelijk terug.” Het is overigens wel belangrijk dat je goed investeert in kleding. Niet alleen zijn stevige wandelschoenen belangrijk. „Je moet overal op voorbereid zijn. Van dertig graden tot een fikse sneeuwstorm. Het weer is heel onvoorspelbaar.”

Prijzig

Leuk, maar Scandinavië staat niet bepaald bekend om zijn goedkope vakanties. „Het is natuurlijk wat je er zelf van maakt”, legt Michelle uit. Zo kun je naar Noorwegen vliegen, daar een auto huren en in hotels en Airbnb’s verblijven. Maar er is een mooiere manier. „Vanaf hier zit je met 13 uur rijden in Noorwegen. Als je je tent, gasstelletje en slaapzakken achterin gooit, kun je in principe op avontuur. Je mag in Noorwegen overal kamperen, zolang je er maar voor zorgt dat je de boel achterlaat zoals je het aantrof.”
De omgeving netjes houden is sowieso iets waar de Noren goed in zijn. „Het hele land is gebouwd op wederzijds respect, voor natuur, dieren en mensen. Daardoor is alles ook vrij en openbaar voor iedereen, behalve privéterrein natuurlijk.”

https://www.instagram.com/p/BJGFptpBB9s/

Nadelen

Maar zoals elke vakantiebestemming zijn er ook nadelen aan het land. Bijvoorbeeld de knut, een heel klein mugje dat zich niet laat tegenhouden door hele lagen kleding of deetspray. In principe is dat gewoon een beetje vervelend. „Tenzij je allergisch bent.” Ook moet je er goed opletten dat je niet te hard over de wegen scheurt: je mag op de meeste plekken slechts 80 en de boetes zijn hoog. „Maar dan heb je meer tijd om van het uitzicht te genieten!”, zegt Michelle opgetogen.

https://www.instagram.com/p/BHDCHCuBvv0/

Cultuur

De Noorse cultuur is wel even anders dan die van ons. Noren zijn over het algemeen nogal stug. Elkaar groeten in een winkel is er niet echt gebruikelijk en mensen hebben een goede reden nodig om je aan te spreken. Maar als ze die eenmaal hebben, blijken ze hartstikke vriendelijk. „Wij hadden onze auto per ongeluk op iemands privéterrein gezet. Dat vonden de mensen prima, zolang we voor vertrek maar een kop koffie zouden komen drinken.” Gastvrij, zou je denken. Bij terugkomst staat de man des huizes Michelle en haar vriend op te wachten op de veranda. „Op die veranda stond niet alleen koffie, maar een heel feestmaal klaar!”

https://www.instagram.com/p/BNHtPTwhzOt/

De hotspots

Het noorderlicht

Het noorderlicht opzoeken mag niet ontbreken tijdens je reis naar Noorwegen. Het schijnt onvergetelijk en ongelooflijk te zijn. Het kan wel een hoop geduld vergen, en je moet flink wat geluk hebben. Het is als onervaren hiker wel verstandig om een tripje te boeken met iemand die verstand van zaken heeft.

Romdalseggen

"De mooiste hike ooit", kan Michelle hier alleen maar over zeggen.

Trolltunga

https://www.instagram.com/p/BB-kXRijyVZ/

Het is even een wandeling, maar dan heb je ook wat. Na 6,5 uur hiken kom je op een ‘trollentong’ uit, Trolltunga. Het is een rots die 700 meter boven het Ringedalsmeer uitkomt. Het is ook op de terugweg een hoop geklim, dus zorg voor genoeg eten en water! Je moet in totaal rekenen op zo’n 12 uur lopen. Een tocht die je ook daarom zeker niet moet onderschatten, er worden regelmatig gezinnen naar beneden gehaald met helicopters.

Smøla

Een heel lief eilandje waar op het eerste gezicht niet zoveel te beleven valt. Dat valt mee: er woont een chefkok uit Utrecht die vis op de meest heerlijke manieren klaarmaakt. De thuiskoks kunnen er tripjes doen om te leren zelf vis goed te leren schoonmaken. „En je kunt er de meest debiele zonsondergangen van Noorwegen aanschouwen.”

Camp Tamok

https://www.instagram.com/p/BDLL-2njyQS/

Mocht je altijd al gedroomd hebben van rendieren voeren, aaien en knuffelen in de sneeuw, dan moet je niet vergeten naar Camp Tamok te gaan. Wie wat meer avontuur zoekt, kan er ook een sneeuwscooter pakken.

Tromsø

Het is bijna het ultieme kerstgevoel zonder kerst. Een rustige stad waar de verse sneeuw onder je voeten knispert terwijl je nog een heerlijke avondwandeling maakt.

Trondheim

https://www.instagram.com/p/BEBhpFejyfn/

Mocht je tijdens je verblijf in Noorwegen graag een stedentrip willen doen, dan is Trondheim in de lente een hele goede optie. De architectuur is veelzijdig, je vindt er veel muziek, kunst en cultuur en naast dat het makkelijk te bereiken is, is een zomerdag er vaak heel aangenaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sportieve vakantie? Ga hiken in de sneeuw!
Sluiten