Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Reizen 14 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Wat nou buitenland? Kijk eens om je heen!

Parijs, Londen, Barcelona. Ze struikelen op feestjes bijna over elkaar heen; de opscheppers die dergelijke buitenlandse steden opnoemen waar ze „zo vaak heengaan”.

Maar vraag je of ze wel eens in Zwolle, Maastricht of Middelburg zijn geweest en ze schudden laatdunkend hun hoofd.

Ze missen wat, al die zogenaamde wereldreizigers die hun neus ophalen voor Nederland. Want ons eigen land is schitterend. Waarschijnlijk is er geen land met zoveel diversiteit binnen kleine afstanden.

Andere wereld

Want ga eens van Utrecht naar Veere. Een autoritje van nog geen twee uurtjes, maar twee compleet andere werelden. Van de gezellige stad, met zijn grachten, studenten, leuke winkels en natuurlijk de Dom, naar het liefelijke Veere.

Een prachtig haventje, pittoreske hotelletjes en een schattige dorpskern. Omringd door allerlei leuke plaatsen als Domburg en Middelburg. Het klinkt misschien minder stoer op je feestje, maar wie in Zeeland rondtoert, waant zich in het buitenland.

Stranden

En dan onze stranden. Noem eens een land waar je net zoveel enorme brede stranden hebt waarop je om de paar meter struikelt over de hippe strandtenten, als Nederland.

Wel eens in de Hanzesteden geweest? Zoals Zwolle en Deventer. Doen! Gezellig, mooi en authentiek.

Neem in Zwolle eens een kijkje in de historische straatjes en winkeltjes. Of drink een biertje in het bijzondere café dat is gevestigd in een oude wijndragerstoren.

Indrukwekkend

Toch liever de ruimte? Rij dan naar Drenthe, met fraaie en minder fraaie historie in de vorm van hunebedden en kamp Westerbork. Indrukwekkend. En er zijn daar schitterende bossen.

Bossen. Nu we het er toch over hebben, ga eens fietsen op de Veluwe. Wauw! En ben je dan toch in Gelderland, pik dan naast de heerlijke plaatsen Putten en Ermelo ook de hoofdstad Arnhem mee. Dagje terras aan de Rijn, ’s avonds eten in een van de talloze restaurants en je vervolgens onderdompelen in het uitgaansleven op De Korenmarkt.

Brabant en Limburg staan bekend om hun gezelligheid. Klopt. Maar er is zoveel meer. Limburg is uniek. Onze enige provincie met een heuse berg. En met Maastricht. Maastricht! Wie daar is geweest, piept wel anders over Nederland. En Brabant heeft met Den Bosch een stad met een van de hoogste waarderingscijfers op Zoover.

Friesland

Friesland kent iedereen van het geneuzel over een schaatstocht die er nooit meer komt. Maar wel eens bezocht? Sneek, Leeuwarden, Franeker of Stavoren; het zal je verbazen hoe divers Fryslân nog is.

Steden, stranden, dorpen, historie. Wat ontbreekt er eigenlijk nog? Eilanden! Die hebben we ook, compleet met zeehonden. En zelfs onze Waddeneilanden zijn totaal verschillend. Texel, Terschelling, Ameland, Vlieland, ’Schier’, in die volgorde van druk naar rustig, zijn fantastische vakantieparadijsjes.

Pareltjes

Natuurlijk hebben we het nog niet gehad over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar moet dat echt? Het spreekt toch voor zich dat iedereen met een grote mond over wereldreizen en buitenlandse stedentrips, deze pareltjes in eigen land wel eens heeft bezocht…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat nou buitenland? Kijk eens om je heen!
Sluiten