Elselotte Smink
Elselotte Smink Reizen 14 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Taaltips voor reizen naar landen met een andere taal

Je bent op reis en je moet echt weten waar die gave lunchtent of je hostel zit. Maar als je geen talenknobbel hebt, kan het nog weleens lastig zijn jezelf duidelijk te maken in een vreemde taal.

Je kunt natuurlijk een scala aan woordenboeken aanschaffen, maar dat is niet héél erg praktisch. Metro Lifestyle zocht handige communicatiemanieren voor je op, zodat je niet met je mond vol tanden op een buitenlands marktje staat – met allesbehalve datgene waar je naar op zoek bent.

1. Taalkaartjes

Reisblogger Greg van Reisjunk.nl maakt altijd gebruik van taalkaartjes. „Vóór de reis print ik de belangrijkste zinnen en woorden in de betreffende taal op de ene kant, op de andere kant de vertaling in het Nederlands. Daarmee kan ik altijd even makkelijk oefenen in het vliegtuig en op de bestemming. Voor je het weet ken je de belangrijkste zinnen!”

2. Iconisch shirt

Verder tipt Greg dit bijzondere T-shirt van Iconspeak. De mannen achter het label stonden ooit met een kapotte auto in Vietnam. Door het tekenen van iconen en symbolen konden ze communiceren met de lokale bevolking. Aan het einde van de reis hadden ze een boek vol met tekeningen. Het idee van een T-shirt met alle tekens was geboren! Nu hoef je alleen nog maar te wijzen.

3. Download een app

Natuurlijk ken je Google Translate. Maar wist je dat je de app ook kunt gebruiken om beelden te vertalen? Zo kun je er met je camera makkelijk achter komen wat bepaalde objecten betekenen. Helaas werkt het niet met personen en zal je die aantrekkelijke local toch echt zelf om zijn/haar naam moeten vragen…

4. Gebaren en wijzen

Ook zonder het bovenstaande shirt kan je met wijzen en gebaren een heel eind komen. Met je handen en voeten kan je namelijk vaak uitbeelden wat je wil vragen of weten! Denk er wél aan dat je voor vertrek even goed checkt of onze westerse gebaren in het land van je bestemming ook gelden. Beetje gênant als je in Brazilië op zoek bent naar een rockconcert en hierdoor een boze inwoner op je dak krijgt omdat hij denkt dat zijn vrouw vreemdgaat!

Foto: Colourbox

5. Maak gebruik van de lokale bevolking

Wie weten beter dan de inwoners van het stadje waar je op bezoek bent, waar je moet zijn voor de beste adressen? Precies: niemand. Maak dus gebruik van deze kennis en vraag de locals om raad. Via ToursByLocals word je gekoppeld aan een Engelsprekende inwoner die je raad geeft en door de stad tourt.

6. Wees aardig

Mensen zijn eerder bereid je te helpen (en begrijpen) als je ze aardig en vriendelijk benadert. Laat je lach zien! Je bent op reis en dat is heerlijk: wees niet bang om dat ook over te brengen naar de mensen die je ziet en spreekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taaltips voor reizen naar landen met een andere taal
Sluiten