Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 25 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Tips: Zo houd je je vakantie-items schoon

Van een vies strandlaken tot een tas waar zonnebrand in heeft gelekt: op vakantie worden je spullen onderworpen aan de krachten van zon, zand en zonnebrand. Hoe houd je op vakantie nou je meest gebruikte spullen mooi en hoe maak je ze schoon?

Vijf tips voor een schone vakantie, met dank aan Helpling.nl, de online marktplaats voor schoonmaakhulpen.

1 Zonnebril – schoonmaken met je T-shirt (niet doen!)

Of je de hele dag op het strand ligt of een jungletocht maakt, je zonnebril heeft veel te verduren en kan beschadigd of vies worden door zand, stof en zonnebrandcrème. Als je je zonnebril vervolgens probeert schoon te poetsen met je shirt, is de kans op flinke krassen groot. Wat kan je beter doen? Houd de bril onder warm, stromend water. Wrijf vervolgens de lenzen met je duim en wijsvinger in met een druppeltje afwasmiddel, spoel hem af en droog de bril vervolgens met een theedoek. Vergeet niet om ook de pootjes schoon te maken.

2 Bikini – kleurrijk op z’n mooist

Je bikini staat natuurlijk vol in de schijnwerpers op vakantie. Wist je dat de kleuren van een bikini behoorlijk vervagen door zwemmen in chloorwater? Bewaar dus je mooiste bikini’s om te showen, maar zwem er niet mee in dat chloorwater. Zeewater is ook niet heel goed voor bikini’s, maar als je ze aan het einde van de dag goed uitspoelt, kan het nietl veel kwaad. Was bikini’s met een klein beetje fijnwasmiddel in een wolwasprogramma zonder centrifuge op maximaal 30 graden. Laat ze daarnaast nooit in de zon opdrogen. Zonnebrand op je badpak? Smeer voor het wassen de vlek flink in met groene zeep of afwasmiddel.

3 Badhanddoek – multifunctioneel, maar ook vol bacteriën

Een strandlaken is misschien nog wel het meest gebruikte voorwerp uit je koffer. Je droogt je er mee af, hij beschermt je tegen vieze strandstoelen en doet ook dienst als picknickkleed. Hoog tijd om hem een keer echt goed schoon te maken en bij thuiskomst voorgoed afscheid te nemen van de bacteriën uit je paradijselijke vakantieoord. Zo doe je dat: laat de handdoeken opdrogen, klop ze uit en week ze een paar uur in een emmer heet water met drie à vier eetlepels natuurazijn. Was ze daarna op minimaal 60 graden en voilà.

4 Strandtas – gelekte zonnebrand is geen pretje

De hele zomer sleur je je strandtas vol spullen overal mee naartoe om een heerlijke stranddag te beleven. Dan wil er nog weleens een fles zonnebrand open gaan. Heb je een vieze vlek in of op je strandtas? Meng de volgende ingrediënten: een liter warm water, sap van een halve citroen en een snufje zout. Maak een spons met dit mengsel flink nat en poets de vlek hiermee weg. Spoel na met water en laat de tas opdrogen.

5 Teenslippers – voor frisse voetjes

Zand en zeewater… ook je slippers worden vies op vakantie, al lijken ze misschien nog zo schoon. Om viezigheid en vlekken te verwijderen kan je ze het beste schoonmaken met een beetje make-upremover of lotion op melkbasis. Daarna stop je ze in een waszakje en was je ze in een fijnwasprogramma op 30 graden zonder centrifuge. Zo zijn ze helemaal klaar voor de volgende zomer en gaan ze weer even mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.