Commerciële redactie
Commerciële redactie Partnerbijdrage 15 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Run op iPhone 14: voorraad gaat er hard doorheen

Het kan je niet ontgaan zijn dat Apple onlangs onder meer de iPhone 14 Pro aankondigde. Mocht je er eentje willen hebben, dan moet je er snel bij zijn. Want de voorraad gaat er momenteel hard doorheen en dit is waarom.

Ieder jaar is het voor Apple-fans feest. Je kunt er de klok bijna op gelijkzetten dat het bedrijf uit Cupertino, bekend van iPhones en iPads, in september nieuwe iPhone modellen aankondigt. Dit keer is het de beurt aan maar liefst vier verschillende modellen.

Naast de eerdergenoemde iPhone 14 Pro brengt Apple namelijk ook de luxe 14 Pro Max en de instapmodellen iPhone 14 en 14 Plus uit. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar waarom gaan deze smartphones als warme broodjes over de toonbank? Daar kun je verschillende redenen voor bedenken.

iPhone 14 Pro beschikt over een geniale notch

Tussen de iPhone 14 en 14 Plus en de 14 Pro en 14 Pro Max zitten enkele verschillen. De eerste verschillen zijn meteen zichtbaar: de schermen. De 14 en 14 Pro hebben een schermformaat van 6,1-inch, terwijl de Plus en Pro Max er eentje hebben van 6,7-inch. Dit is op zich niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, is de notch die Apple de Pro en Pro Max meegeeft. Die is namelijk bijzonder geniaal. Zo geniaal zelfs, dat er game-ontwikkelaars zijn die er spelletjes voor ontwikkelen.

De nieuwe notch is dus gemoderniseerd en ook een stuk kleiner dan op voorgaande modellen: tot dertig procent zelfs. Daardoor heb je veel meer ruimte op het scherm voor de content die je erop nuttigt. Apple geeft de scherm-inkeping zelfs een eigen naam mee: het dynamische eiland. De notch kan namelijk verschillende taken op zich nemen, waardoor Apple daadwerkelijk een andere strategie voor het elders gehate onderdeel hanteert dan de concurrentie op deze verzadigde markt.

Zo kan de inkeping meldingen van apps weergeven, kun je als gebruiken live activiteiten volgen en zijn meldingen voor de verschillende soorten verbindingen subtieler in beeld gebracht. Bovendien weten allerlei apps ook wel raad met de ruimte. Zo kan Apple Music, de muziekstreamingdienst van het bedrijf, een icoon weergeven, waarmee je in één druk op het scherm terug naar de app gaat. De dienst is daardoor altijd toegankelijk vanuit het scherm, in welke app je je ook bevindt.

Verklaring voor de grote vraag

Dit is mogelijk een verklaring voor de grote vraag naar de iPhone 14 Pro. Deze smartphone biedt, samen met de iPhone 14 Pro Max, een unieke ervaring aan die we op geen enkele andere smartphone tegenkomen. Openstaande applicaties zijn sneller bereikbaar, waardoor verschillende functies dus in feite altijd toegankelijk zijn. En dat spreekt voor de functionaliteit die Apple de nieuwe notch meegeeft. Dit kan dé reden zijn om voor een Pro (Max) te kiezen.

Maar laten we ook de processor niet vergeten. Onlangs kwam namelijk in het nieuws dat de A16 Bionic-chipset best wat kracht en snelheid aanbiedt. De iPhone 14 Pro werd namelijk even op een pijnbank gelegd waarmee de prestaties van het toestel getest werden. Daaruit kwam naar boven dat de nieuwe toestellen, dus ook de Pro Max, tien tot zeventien procent sneller zijn dan hun voorgangers (afhankelijk van de taken die je dagelijks uitvoert met je smartphone).

Normaliter hoef je niet zo op dergelijke specs te letten, maar in dit geval kun je de verbeteringen voelen wanneer je het toestel eindelijk in de hand hebt. Dat neemt niet weg dat de iPhone 14 en 14 Plus slechte smartphones zijn; integendeel. Wanneer je niet op zoek bent naar de snelste smartphone van dit moment, maar gewoon een fijn, degelijk en hardwerkend apparaat, waarmee je tevens mooie foto’s maakt, dan staat niets je in de weg om voor de 14 of iPhone 14 Plus te kiezen.

Die smartphones bieden zo ook hun eigen voordelen aan. Niet alleen zijn ze een stuk goedkoper dan de Pro-modellen, ook hebben ze een verbeterde processor die extra modi aanbiedt voor foto- en videofanaten. En dankzij het vernieuwde scherm met ondersteuning voor 120 Hertz, vliegen de beelden ontzettend vloeiend over het scherm. Bovendien is de notch hier een stuk kleiner dan op voorgaande iPhone-modellen, waardoor je wederom winst pakt op schermoppervlakte.

Prijs en beschikbaarheid

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn nu te bestellen voor respectievelijk 1.329 euro en 1.479 euro en verkrijgbaar vanaf 16 september. De iPhone 14 en 14 Plus zijn eveneens respectievelijk vanaf 16 september en 7 oktober te koop. De kosten zijn vanaf 1.019 euro en 1.169 euro.

In samenwerking met kpn

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Run op iPhone 14: voorraad gaat er hard doorheen
Sluiten