Commerciële redactie
Commerciële redactie Partnerbijdrage 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Een huisdier nemen? Zo weet je of je er klaar voor bent

Een huisdier zorgt voor gezelligheid en kan iedere dag opnieuw voor plezier zorgen. Veel mensen dromen dan ook van een huisdier of hebben er inmiddels al één in huis. Hartstikke leuk natuurlijk, maar helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen zich niet goed voorbereiden op de komst van hun huisdier.

Vaak worden deze dieren dan ook naar het asiel gebracht en dit is natuurlijk niet waarom je een huisdier neemt. In dit artikel krijg je haarfijn uitgelegd hoe je erachter komt of je wel klaar bent voor het nemen van een huisdier.

De omgeving

Eén van de belangrijkste factoren die bepalen of jouw woonsituatie zich leent voor een huisdier is de mate van ruimte. Hoewel katten met relatief weinig ruimte een zorgeloos leven kunnen leiden, is dit bij honden bijvoorbeeld absoluut niet het geval. Daarnaast zijn katten relatief zelfstandig en kunnen deze bijvoorbeeld zelf naar buiten. Honden zijn echter afhankelijk van hun baasje om uitgelaten te worden, maar dit is natuurlijk maar enkele keren per dag. Wanneer je niet over genoeg ruimte of bijvoorbeeld een tuin beschikt, is het in principe af te raden om een hond te nemen. Mocht je weinig ruimte hebben, dan kunnen konijnen, knaagdieren of vogels een betere oplossing zijn.

De kosten

Huisdieren kosten meer dan alleen je tijd. Je moet er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat je hondenvoer moet kopen of een krabpaal. Daarnaast kan het ook zomaar voorkomen dat je huisdier ziek wordt en in dit geval zal je zelf voor de kosten moeten opdraaien. Een huisdier nemen terwijl je zelf moeilijk rond kunt komen is dan ook niet slim en in dit geval is het beter om even te wachten totdat je jouw financiële zaken goed op orde hebt.

Gezinssituatie

Mocht je alleen wonen, dan zal je over het algemeen zelf goed kunnen inschatten welke huisdier voor jou geschikt is. Dit verandert echter als je bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen hebt. Het is nu eenmaal een feit dat sommige dieren minder goed kunnen opschieten met kinderen en andersom. Het is dan ook belangrijk om je eigen gezinssituatie onder de loep te nemen tijdens je zoektocht naar een geschikt huisdier. Je wilt namelijk voorkomen dat je gezin te lijden heeft onder jouw nieuwe gezinslid. Laat je zo nodig adviseren door familie of vrienden die mogelijk al ervaring hebben met het huisdier waar je oog op is gevallen.

Tot slot is het nemen van een huisdier een keuze die je met heel je hart moet maken. Mocht je twijfelen: doe het dan niet zomaar, aangezien er in dit geval een grote kans bestaat dat je het huisdier niet goed zal kunnen verzorgen.

Je hond meenemen naar kantoor? ‘Het is een toegevoegde waarde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een huisdier nemen? Zo weet je of je er klaar voor bent
Sluiten