Commerciële redactie
Commerciële redactie Partnerbijdrage 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Je tuin verduurzamen anno 2022: eigen eten, veel groen en gezondheid

Duurzaamheid is voor velen belangrijker dan ooit tevoren. Hoewel de meeste mensen zich hiervan wel bewust zijn, blijft actie ondernemen vaak uit. Eén van de dingen die je zelf kunt ondernemen, is om aan de slag te gaan met het verduurzamen van je tuin.

Hoe je dit doet en waar je allemaal op moet letten? Dat lees je hier.

Verbouw in de tuin je eigen eten

Duurzaamheid draait natuurlijk allemaal om het verminderen van de ecologische voetafdruk die we achterlaten op deze wereld. Eén van de zaken waar je zelf de meeste invloed op hebt is je eigen eetpatroon. In Nederland bestaat een derde van de totale ecologische voetafdruk uit de voedselafdruk (0,9 van de 1,8 gha). Dit percentage is enorm, maar er zijn mogelijkheden genoeg om je eigen voedselafdruk te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een moestuin, waardoor je je eigen groente kunt kweken. Naast duurzaam ook nog eens bijzonder lekker én natuurlijk.

Kies voor groen in je tuin

Je tuin verduurzamen doe je letterlijk en figuurlijk door je tuin groener te maken. Hoe meer groen er namelijk in jouw tuin terug te vinden is, hoe duurzamer deze zal worden. De natuur heeft in dit geval vrij spel en dit zal voor prachtige beelden zorgen. Daarnaast maak je op deze manier je tuin aantrekkelijker voor bijen en insecten. Dit zal er in de lente- en zomermaanden voor zorgen dat er genoeg bestuiving plaatsvindt, wat uiteindelijk weer kan zorgen voor een mooi bloemenbed.

Let op de verlichting

Verlichting kan een tuin compleet maken. Door te kiezen voor een sfeervolle lampen is het mogelijk om je tuin te voorzien van extra sfeer. Wanneer je echter zeker wilt zijn van een duurzame tuin, is het belangrijk om te letten op het soort verlichting dat je aankoopt. Kies bijvoorbeeld voor LED-lampen. Deze lampen zijn aanzienlijk duurzamer en tegenwoordig ook niet meer zo duur.

Duurzame constructies

Wanneer je aan de slag gaat met bijvoorbeeld het bouwen van een tuinhuis of terras wil je natuurlijk het liefst dat deze zo lang mogelijk meegaat. Enerzijds bespaart dit een hoop problemen, maar ook komt dit de duurzaamheid ten goede. Een manier om dit te realiseren is door altijd te zorgen voor een stevige fundering, zoals bijvoorbeeld met een betonpoer. Hierdoor ben je er zeker van dat de constructie stevig in de grond verankerd zit en dat deze niet in beweging zal komen.

Goed voor je eigen gezondheid

Wist je tot slot ook dat een duurzame tuin voordelig kan zijn voor jouw eigen gezondheid? Planten en bomen produceren namelijk zuurstof, waardoor jij uiteindelijk schonere lucht inademt. Bomen zijn zelfs in staat om fijnstof op te nemen. In principe zijn er dan ook vrijwel geen redenen om niet aan de slag te gaan met het verduurzamen van je tuin in 2022.

Wel is het aan te raden om hier spoedig mee aan de slag te gaan. Nu het nog lente is kunnen de planten en bloemen optimaal profiteren van het seizoen. Hierdoor weet je zeker dat je tuin op tijd zomerklaar is.

In samenwerking met Betondingen.

Sporten? Ga gewoon lekker tuinieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je tuin verduurzamen anno 2022: eigen eten, veel groen en gezondheid
Sluiten