Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 2 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn populaire mogelijkheden als je in de zorg aan de slag wilt

De zorgsector is heel breed en gevarieerd. Er werken in Nederland meer dan één miljoen mensen in een beroep in de zorg. De zorgsector voorziet bovendien in een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt.

Er is nu al een tekort aan zorgpersoneel en dat loopt in de toekomst alleen maar verder op. De vergrijzing is daar onder meer een reden voor, waarbij mensen die ouder worden meer chronische aandoeningen ontwikkelen. Daarom zijn er nu en in de toekomst allerlei mogelijkheden om in de zorg te gaan werken. Het werken in de zorg is ideaal als je een sociale instelling hebt en graag met mensen werkt. Ontdek hier een aantal veelvoorkomende zorgberoepen en populaire mogelijkheden.

Werken als verpleegkundige

Het beroep verpleegkundige is veelzijdig en er zijn verschillende mogelijkheden om deze functie op uiteenlopende niveaus uit te oefenen. Om in dit beroep te gaan werken, is een opleiding verpleegkunde nodig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een mbo-opleiding te doen of HBO verpleegkunde. Je hebt als verpleegkundige de mogelijkheid om bij een zorginstelling te werken of om mensen met een ziekte, beperking of handicap in de thuissituatie te helpen. Je helpt patiënten met de dagelijkse verzorging en verricht verpleegtechnische taken. Het type werkzaamheden is wel afhankelijk van je opleidingsniveau en de functie.

Een foto van een medewerker in de zorg in Den Haag
Foto: ANP

Ga je bijvoorbeeld werken op een chirurgische afdeling dan voer je andere werkzaamheden uit dan in de functie van verpleegkundige bij de GGD. In het ziekenhuis leg je een infuus aan of breng je een katheter in. Bij de GGD houdt de verpleegkundige zich onder meer bezig met inentingen en het geven van voorlichting.

Werken als doktersassistent of als praktijkondersteuner

In de zorg werken als doktersassistent is eveneens een populaire optie. Bijvoorbeeld als doktersassistent in een huisartsenpraktijk of als assistent van een medisch specialist in het ziekenhuis. Het is een sociaal beroep, waarbij je het eerste aanspreekpunt bent voor patiënten. Dat betekent dat je veel vragen beantwoordt en onder meer de urgentie van afspraken bepaalt. Ook voer je eenvoudige medische handelingen zelfstandig uit en houd je de administratie bij. Om de functie van doktersassistent uit te oefenen, is een mbo-opleiding vereist. Er is ook een optie om als praktijkondersteuner te werken met een hbo-opleiding. In dat geval verricht je meer zorgtaken op medisch gebied dan een doktersassistent. Je helpt dan onder meer patiënten die een chronische aandoening hebben, zoals diabetes en astma.

Lees ook: Wat kun je van jouw werkgever verwachten tijdens kerst dit jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.