Partnerbijdrage
Partnerbijdrage Partnerbijdrage 22 okt 2020 / 19:45 uur

Welke mogelijkheden zijn er voor de schuifpui?

De schuifpui, mateloos populair en inmiddels in menig huis gebruikt. De reden? Het geeft veel licht in huis. En je hebt het gevoel dat je buiten naar binnen haalt en als je binnen zit het idee hebt dat je ook een beetje buiten zit.

Hier lees je een paar tips om een geschikte schuifpui te kiezen.

Lijstje persoonlijke voorkeuren

Kijk naar de muur waar je de schuifpui en eventueel het kozijn zou willen realiseren en ga na hoe je die droom het liefst verwezenlijkt ziet. Dat is de beste uitgangspositie om er je persoonlijke filters op los te laten. Je hebt de keus uit verschillende formaten, raamindelingen en materiaalsoorten. De indeling die je in je hoofd hebt is mede bepalend voor het materiaal dat je kunt gaan gebruiken. Grote oppervlakken zijn gebaat bij hout of staal. Aluminium kan ook een behoorlijke overspanning aan, maar voor de kleinere puien is kunststof erg geschikt. En natuurlijk wil je antwoord op de vraag: gaat die schuifpui wel makkelijk open?

Hefschuif- of schuifkiepsysteem

De schuifpui kan geopend worden met een hefschuifsysteem en een schuifkiepsysteem. Het hefschuifsysteem kun je niet op de kiepstand zetten, wat prettig is om goede ventilatie te hebben, maar kan wel geleverd worden met ventilatieroosters. De bediening is simpel. Het mechanisme in de deurklink werkt als een soort hefboom. Je beweegt de deurklink naar beneden, het beweegbare deel van de pui komt iets omhoog en loopt over een railsysteem in de grond. Je hoeft de deur niet altijd helemaal open te doen want als je de deurklink weer naar beneden draait wordt de schuifdeur vergrendeld. Je kunt er horren bij kopen, het systeem is geschikt voor grote tot zeer grote oppervlakken en wordt geleverd met een cilinderslot waardoor de schuifpui inbraakbestendig is.

Een foto van een kind bij een schuifpui

Bij het schuifkiepsysteem kun je de schuifpui wel op de kiepstand zetten. Je beweegt de deurklink tot halverwege en het bewegende deel van de schuifpui klapt wat naar binnen. Wil je de deur helemaal open dan duw je de deurklink net als bij de hefschuifpui helemaal naar beneden. De onderkant van de deur komt omhoog en iets naar binnen zodat de pui open geschoven kan worden over een zelfde soort railsysteem alleen ligt dit railsysteem op de vloer in plaats van erin. Er zit geen cilinderslot in voor inbraakbeveiliging.

Materiaalkeuze

Bij de keus voor het materiaal kun je je laten leiden door het type woning dat je hebt. De schuifpui en kozijn maken deel uit van de voor- of achtergevel dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Bij een ouder huis zijn mensen veelal geneigd hout te kiezen of juist staal voor een modern contrast. Maar er is ook kunststof, al dan niet met een bijna niet van echt te onderscheiden houtnerf, of aluminium. Het kozijn van de schuifpui wordt gemaakt van hout, kunststof of aluminium.

Hout is mooi maar vraagt veel onderhoud. Aluminium stelt relatief weinig eisen, is licht in gewicht en gebruiksvriendelijk. Het kan, net als kunststof, in allerlei kleuren gespoten worden. Van kunststof wordt vaak gezegd dat de uitstraling minder is maar door het gebruik van nieuwe technieken en de toepassing van kleur is het beslist een mogelijkheid om in overweging te nemen. Kunststof is uitermate geschikt voor kleinere projecten en daarbij prijstechnisch erg interessant. En dan is er nog staal. Een duurder product maar het heeft een moderne strakke uitstraling.

Dubbel of driedubbel glas

Isolatie is natuurlijk belangrijk. Alle schuifpuien worden voorzien van minimaal dubbel glas. Drie dubbel glas, oftewel HR+++ kan geleverd worden in stalen constructies. Staal is sterk genoeg om deze zware glasplaten te dragen en wordt in verband met dit gewicht alleen in hefschuifsystemen toegepast. Wat betreft duurzaamheid maakt het niet zoveel uit wat je kiest. Elke keus voldoet.

Heb je in gedachten al een wensenlijstje klaar, dan kun je beginnen met kiezen van de schuifpui en het kozijn.

Lees ook: De juiste raamdecoratie is ook duurzaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke mogelijkheden zijn er voor de schuifpui?
Sluiten