Partnerbijdrage
Partnerbijdrage Partnerbijdrage 6 okt 2020 / 15:05 uur

De juiste raamdecoratie is ook duurzaam

Raamdecoratie kan niet alleen mooi zijn, maar heeft ook verschillende functies nog los van je persoonlijke smaak.

De meeste producten zijn van goede kwaliteit. Er is een groot verschil in doelstellingen en toepassingsmogelijkheden en er worden uiteenlopende uitvoeringen aangeboden die allemaal een andere sfeer creëren. Om een goede keus te kunnen maken is het verstandig vooraf een aantal basisvragen te beantwoorden: een manier om keuzestress in banen te leiden. Verder is duurzaamheid een belangrijk thema van onze keuzemogelijkheden geworden, ook bij raamdecoratie.

Type raam

Vragen die gesteld kunnen worden voordat het zoeken begint, zijn bijvoorbeeld voor welk type raam is de raamdecoratie bedoeld? Openslaande deuren of een dakraam? Wat is de draairichting of gaat het om een raam dat niet open kan? De volgende vraag is in welke ruimte wordt de raamdecoratie gebruikt en aan welke eisen moet het voldoen? Moet het isoleren of verduisteren en wat is het effect op het licht dat overdag door het raam naar binnen valt? Hoe isolerend is dit type raamdecoratie? Pas dan kom je dan bij de vraag: welke uitstraling past bij de inrichting en welk materiaal is daarvoor het beste geschikt?

Deze vragen fungeren als een soort filters. Wanneer hier serieus over nagedacht wordt, is al snel het type raamdecoratie waarnaar gezocht wordt duidelijk en hoewel er dan nog heel veel keus is, gaat het dan voornamelijk over stijl en sfeer en dat is uitermate persoonlijk.

Dakramen

Dakramen hebben hun eigen selectie aan raamdecoratie, veelal gekoppeld aan merk, vaste maat en ophangmogelijkheden. Ondanks deze beperkingen is er veel keus in rolgordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen, al dan niet geschikt voor verduistering. Kleur en materiaal zijn af te stemmen op de inrichting en de sfeer die voor ogen staat.
Bij ramen en deuren die open kunnen is de draairichting bepalend voor de keuze. Is de draai naar binnen, dan is het prettig raamdecoratie op het raam of de deur te monteren. Als de draairichting naar buiten is hoef je daar niet op te letten. In het laatste geval zijn er dezelfde keuzemogelijkheden als bij een vast raam.

Een foto van een raamdecoratie in de keuken

Vaste ramen

Bij vaste ramen is de keus enorm. De belangrijkste vraag is dan: welke stijl past het beste bij de inrichting? Rolgordijnen en metalen of plastic jaloezieën ogen strakker dan bijvoorbeeld plissé jaloezieën. Houten jaloezieën zijn niet alleen decoratief en sfeervol, ze isoleren ook. Iets wat het overwegen waard is wanneer het gaat om een groot raam in een ruimte die veel gebruikt wordt of waar de wind vaak op staat. Verticale lamellen zouden gezien de isolatiewaarde ook mogelijk zijn. Deze hebben een moderne uitstraling. Vouwgordijnen houden het midden tussen rolgordijnen en gordijnen en kunnen een mooi alternatief vormen. Al deze vormen zijn energiebesparend en dus een duurzame optie.

Diverse gordijnen

En dan is er natuurlijk het gordijn als raamdecoratie. Hierin is de manier van ophangen medebepalend voor de uitstraling die gekozen wordt. Er zijn plafondrails waaraan gordijnen met dubbele plooien bevestigd kunnen worden voor een royaal en volumineus effect van de stof, maar ook houten of metalen stangen met verschillende eindafwerkingen zijn mogelijk. Daarbij hangen de gordijnen of vitrages aan ringen. Er zijn transparante, natuurlijke of zware stoffen in verschillende texturen en dessins. Het komt er dan op aan de juiste sfeer te kiezen en enige vragen die daarbij horen zijn: wat vind ik mooi en hoe duurzaam is het?

Lees ook: Wat verstaat men onder sportvoeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De juiste raamdecoratie is ook duurzaam
Sluiten