Metro
Metro Partnerbijdrage 5 dec 2016 / 08:48 uur

Een schenking bespreekbaar maken met je ouders

Een schenking van ouders aan een kind kan voor beide partijen goed voelen. Maar het is een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken.

,,Geld als onderwerp van een gesprek is taboe. Of je nu jong of oud bent, er open met elkaar over praten blijft lastig. En dat is nu net wat we juist meer moeten gaan doen”, zegt Tjarko Denekamp van ABN AMRO.

Schenken is mooi als het kan en past bij de situatie

De positie van de gever en die van de ontvanger zijn daarvoor van belang. Vaak komt geld pas ter sprake aan het einde van het leven. Maar waarom zou je dat niet doen als iedereen er nog is? Over schenkingen en erfenissen praten is een onderwerp dat veel mensen voor zich uit schuiven. Er kunnen conflicten ontstaan. Kinderen willen op hun beurt niet te inhalig lijken. Terwijl het juist fiscaal aantrekkelijk kan zijn en je helpt als ouders je kinderen ermee.

Natuurlijk is het voor lang niet iedereen weggelegd om geld te schenken. Maar het kan zo zijn dat ouders een mooi gevulde spaarrekening hebben en daar eigenlijk niets mee doen. Dat levert nog minder op aan rente dan de belasting die ze erover moeten betalen. De situatie kan zo uitpakken dat de kinderen dit geld pas erven als zij al met pensioen zijn. Nog steeds mooi, maar zou het niet nog mooier zijn geweest als de kinderen eerder al wat ter beschikking hadden gekregen?

Het is verstandig om open en eerlijk dergelijke zaken bespreekbaar te maken

Je kunt gerust vragen of je ouders wel eens over een schenking hebben nagedacht. Dat betekent echt niet dat je ze dood wil hebben! Het is voor ouders en kinderen belangrijk dat ze elkaars financiële situatie goed kennen, zegt Denekamp. ,,Ik ontmoette eens een gezin waarvan de ouders hun zoon een geldbedrag hadden geschonken. Dat had hij opzij gezet, want hij wilde het niet zomaar uitgeven.

Nu deze buffer op zijn bankrekening stond, hoefden hij en zijn vriendin niet meer zo veel te sparen en hielden ze er een riant leven op na. Zijn ouders kregen na een tijdje argwaan. Ze dachten dat hij al het geschonken geld opmaakte, en wilden stoppen met schenken. Als ze met elkaar in gesprek waren gegaan, was het voor de ouders duidelijk geweest hoe de vork in de steel zat.”

Als je het binnenkort toch eens met elkaar over een schenking wil hebben, denk dan aan de volgende tips:

  • Kies een relaxte setting (bijvoorbeeld tijdens een etentje) waar geen anderen bijzitten. Zelfs je vriend of vriendin kan als ‘niet welkom’ worden gezien bij een dergelijk gesprek.

  • Bekijk de situatie van zowel de gever als de ontvanger goed, zodat beide partijen niet voor onverwachte consequenties komen te staan.

  • Heb er begrip voor als je ouders niet kunnen of willen schenken. Het is immers geen verplichting. Wellicht is het nu niet een geschikt moment, maar over een paar jaar wel.

  • Bespreek het doel van de schenking, zodat er geen onrust ontstaat over waar de schenking naar toe gaat of voor wordt gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een schenking bespreekbaar maken met je ouders
Sluiten