Ilja Post
Ilja Post Gesponsord 31 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Alles behalve een typische kantoorbaan’

Young professional Feike Politiek startte april dit jaar als Productie Assistent bij Tata Steel. Een job waarbij hij, evenals de trainees die er werken, intensief wordt getraind het beste uit zichzelf te halen. Maar waar trainees deels gaan voor de verbreding, koos hij juist voor zich te verdiepen in alle ins & outs van het productieproces.

Feike Politiek wás in de running voor een Technisch Traineeship bij Tata Steel. Tijdens dit tweejarig programma krijgen kandidaten de kans om drie tot vier projecten te doen, op verschillende afdelingen. Een goede manier om het bedrijf te leren kennen en te ontdekken waar jouw talenten het beste tot zijn recht komen. Maar Feike wist al waar hij de grootste kans zou maken om te schitteren: in de productie. Dus toen er een vacature vrijkwam als Productie Assistent in de fabriek Koudbandwalserij2 besloot hij daar vol voor te gaan. En daar heeft hij helemaal geen spijt van.

“De fabriek Koudbandwalserij2 is onderverdeeld in een aantal rayons”, legt hij uit. “Ieder rayon is verantwoordelijk voor een stukje van de productie en wordt aangestuurd door een trio: een onderhoudsmanager, een technoloog en een productiemanager. Ik ben nu dus de assistent van de laatste en stuur op mijn beurt de vijf teamleiders aan van de vijf ploegendiensten in mijn rayon. De Koudbandwalserij is een werkeenheid met meer dan 650 medewerkers en produceert plaatstaal voor klanten in onder meer de automobiel-, vaten- en witgoedsector.”Eén van zijn taken: ervoor zorgen dat die walsen in tiptop conditie zijn én blijven. Hoe, dat is nogal een technisch verhaal. “Maar het is elke dag weer een uitdaging, om de juiste geslepen walsen binnen het juiste tijdsvenster bij onze klanten af te leveren.”

Voor Feike, die aan de University of Twente de masteropleiding Industrial Engineering and Management afrondde, is het mooiste aan deze baan dat hij theoretisch onderzoek direct kan omzetten in de praktijk. “Dan werk je achter de computer aan een simulatiestudie, dan sta je in je productiepak letterlijk tussen de machines. Fijn, want een typische kantoorbaan past totaal niet bij mij.”

“Mooi is ook dat ik, net als trainees, goed begeleid word”, vervolgt hij. “Zo heb ik een mentor toegewezen gekregen die mij in alles coacht. Ook krijg je allerlei cursussen en trainingen. Gelukkig maar, want als Productie Manager, de job waarvoor ik word klaargestoomd, geef je al gauw leiding aan een heleboel mensen. Goede managementskills – om maar iets te noemen – heb je dus ook wel nodig.”

“Een ander pluspunt: de Magneet, het netwerk van jonge hoogopgeleide professionals die werkzaam zijn binnen Tata Steel. Regelmatig organiseert deze club activiteiten zoals lunchlezingen, symposia of studiereizen. Zo zijn we onlangs naar Volvo in Zweden geweest, om daar te kijken wat ze met onze producten doen. Een leuke en leerzame manier om andere jonge collega’s te ontmoeten die je niet direct in jouw dagelijkse werk tegenkomt.”

Tel daarbij op dat Tata Steel ook nog eens een mooi salaris uitbetaalt, goede arbeidsvoorwaarden kent en werknemers relatief veel vrije dagen krijgen; en je snapt Feike direct wanneer hij zegt dat hij er de komende jaren prima op zijn plek zit. “Het klinkt misschien een beetje gek, omdat ik pas begin april begonnen ben, maar ik ga hier nog lang niet weg.”

Ben je geïntereseerd in de mogelijkheden bij Tata Steel, kijk op www.tatasteeljobs.nl.

Klik hier voor het volledige dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.