Metro
Metro Partnerbijdrage 24 sep 2015 / 11:58 uur

Better Burger: WTFridge!

‘’Dagelijks ben ik bezig met mijn gezondheid en die van anderen, maar ik doe bar weinig voor de gezondheid van de aarde. Hier was ik nooit bewust mee bezig, totdat HOLY met een giga interactieve weegschaal op de proppen kwam. Ik moet toegeven dat mijn eerste gedachte was: ‘’WTFridge, is dat?’’. Toch zette ik deze gedachte al gauw aan de kant. Het was namelijk niet mijn lichaamsgewicht dat gemeten werd door de weegschaal. Het draaide allemaal om het gewicht van mijn acties en consumptiegedrag. Zo werd ik gestimuleerd na te denken over de gevolgen van mijn voedingskeuzes, verspillingsgedrag en het gebruik van plastic. Dit heeft mijn ogen geopend. De Scale Down Challenge, zoals het initiatief heet, heeft mij laten zien dat je met kleine aanpassingen in het dagelijks leven, een grote bijdrage kunt leveren aan een gezondere aarde.
Wist jij bijvoorbeeld dat er voor het produceren van 1kg vlees 5.000 tot 20.000 liter water nodig is? Dat is genoeg water voor 15 jaar iedere dag douchen. Onvoorstelbaar! Het is tijd voor verandering: Challenge time! Ik besloot de BETTER BURGER challenge aan te gaan en maakte een super-spectaculaire burger van pompoen. Wat voor mij als vleesliefhebber een hele uitdaging was, want ‘’wat is een burger nu zonder vlees?’’ Nadat ik de hele koelkast overhoop had gehaald, viel mijn oog op de VEGGIE CALENDER. Hierop las ik het doorslaggevende woord: pompoen. Ik wist het meteen. ‘’Ik ga een burger maken van de seizoensgroente van deze maand.’’ Het resultaat is een niet-te-overtreffen pompoenburger die uit de oven komt, in plaats van uit de pan. Een burger die gezond is voor mens en aarde, en stiekem nog lekkerder is dan de traditionele burger ook. Een échte BETTER BURGER dus.
Aanstaande maandag ga ik samen met mijn ouders, broer en vriend de MEATLESS MONDAY challenge aan en eten we de hele dag geen vlees. Ga jij samen met mij of misschien wel samen met jouw hele klas de Scale Down Challenge aan? Schrijf jezelf in op www.scaledownchallenge.nl, bekijk het weegschaal-tourschema of schrijf jouw school in voor een van de coole workshops. Let’s eat CHILI SIN CARNE and do E-NUMMER BINGO!’’

Anouk Donkers

Mede mogelijk gemaakt door:

Reageer op artikel:
Better Burger: WTFridge!
Sluiten