Laurens Bluekens
Laurens Bluekens Metro-panel 11 jan 2023
Leestijd: 7 minuten

Het Metro-panel over de stelling: ‘Met het uitbrengen van zijn boek gooit prins Harry zijn eigen glazen in’

Prins Harry gooit met zijn zojuist verschenen boek Reserve (of Spare zo je wilt), vol met gewaagde ontboezemingen en spraakmakende verhalen over de familie, een knuppel in het hoenderhok van het Britse koningshuis. Is dat wel zo handig, met het oog op verzoening met de familie en de rust die Harry en zijn gezin eigenlijk wilden hebben? De redactie legt het aan het Metro-panel voor met de stelling ‘Met het uitbrengen van zijn boek gooit prins Harry zijn eigen glazen in’.

Deze week nemen plaats in het panel geschiedenisleraar en Engeland-expert Harry De Paepe, royaltywatcher en documentairemaker Sam Hoevenaar en royaltykenner Justine Marcella. Zij gaan in op Harry, die in deze tijd de aandacht trok met een documentaire, een groot interview én dus zijn boek.

De experts uit het Metro-panel:

‘Met het uitbrengen van zijn boek sluit hij heel veel deuren’

Harry De Paepe

Harry De Paepe

Geschiedenisleraar en Engeland-expert

„Volgens mij klopt de stelling wel. Misschien kun je beter zeggen dat hij met het uitbrengen van zijn boek heel veel deuren sluit, in plaats van dat hij deuren opent, wat naar zijn zeggen zijn doel was. Hij sluit de deur naar zijn familie, de deur naar de Britten zelf en bijvoorbeeld ook de deur naar een omgeving waar hij zich altijd goed in voelde: het leger.

Door zijn bodycount publiek te maken (het aantal mensen dat hij als militair heeft gedood) breekt hij eigenlijk een morele code van het leger. Zowel officieren als militairen hebben daar heel slecht op gereageerd, men vindt dat helemaal not done. Het is een goede vraag of het voor hem nog wel mogelijk zal zijn om veteranenevenementen als de Invictus Games te organiseren. Daar zal in ieder geval een hartig woordje over gesproken moeten worden.”

‘Het is te openlijk wat hij doet’

„De bevolking reageert met een Britse mengeling van gêne, spot en een gevoel dat ze het nu allemaal wel weten. Gêne omdat men het gênant vindt wat er allemaal bekendgemaakt wordt, al zijn er ook mensen die zeggen dat elke familie zo zijn eigenaardigheden heeft. Maar bij Harry gaat het echt om spilling the beans: hij vertelt gewoon alles over zijn familie aan de hele wereld. Spot voelen de Britten omdat ze nu enorm spotten met Harry – de grapjes die nu circuleren over de prins en zijn bevroren geslachtsdeel zijn ontelbaar. En dan het laatste wat ik zei: de Britten zijn het stilaan ook wel beu, al die verhalen rondom Harry.

Dat zie je ook wel aan de populariteitspolls, waaruit blijkt dat hij laag staat, bijna gelijk met prins Andrew, die in zeer onkiese zaken is betrokken. Zelfs bij jonge mensen heeft hij zijn krediet verspeeld, terwijl hij daar nog krediet had. Ook op dat vlak heeft hij zijn eigen ruiten ingegooid.

Er is daarnaast ook begrip vanuit de Engelsen, zeker als het gaat om het verhaal over prinses Diana, zijn moeder, die in de jaren negentig om het leven kwam in een verkeersongeluk. Dat dat een trauma voor Harry is, erkent zowel vriend als vijand. Maar de wijze waarop hij daar nu mee omgaat, wordt minder gepruimd. Het is te openlijk wat hij doet, te in your face. De stilte op dit moment vanuit de rest van de koninklijke familie spreekt meer dan boekdelen.”

‘Zit juist in de weg van verzoening’

Sam Hoevenaar

Sam Hoevenaar

Royaltywatcher en documentairemaker

„Met het schrijven van dit boek geeft Harry aan zijn verhaal te willen doen en uiteindelijk verzoening te willen met zijn familie. Zijn familie is volgens Harry dan wel veranderd in een instituut waarmee niet meer te praten valt en dat informatie lekt naar de pers, hij mist zijn vader en broer wel. Als je het boek leest en kijkt naar hoe uitgebreid hij verslag doet van privégesprekken, dan is dat natuurlijk erg tegenstrijdig. Dat zit juist in de weg van verzoening, kan ik me voorstellen.

De familieruzies kennen we allemaal, en als jij een geschil hebt met een familielid ga je daar normaalgesproken alleen met elkaar over in gesprek. Bij een koningshuis is privé ontzettend privé. De leden van het koninklijk huis hebben een schil om zich heen: ze delen geen emoties en geen privéverhalen. Prins Harry gaat met dit boek aan de haal met alles wat privé is. Alle details staan er in, tot aan ruzies met zijn broer en vader aan toe.

Je kunt je dus voorstellen dat dit enorme woede oproept bij de familie en hen verder uit elkaar zal drijven. Als het idee bij dit boek was om verzoening dichterbij te brengen, dan gooit prins Harry ontzettend zijn eigen glazen in.”

‘Dit is het moment om te vertellen wat zijn waarheid is’

„Harry is 38 jaar en al zijn hele leven wordt er over hem in de pers geschreven, en ook worden er, zo zegt hij zelf, over hem verhalen naar de pers gelekt vanuit de familie. Dit boek is voor hem een manier om het heft in eigen handen te nemen en de controle terug te pakken. De verhalen over hem kwamen eerder altijd van anderen af. Dit is het moment om te vertellen wat zijn waarheid is. Dat zal vast als een opluchting voelen, maar de vraag is waarom de hele wereld dit moet weten en waarom hij dit niet met zijn familie zelf uitzoekt.

Als je het boek leest, begrijp je wel goed waarom Harry uit het koningshuis wilde stappen. Binnen een koninklijke familie is veel hiërarchie, het ging altijd over zijn vader en broer, en Harry moest als plan B altijd dienend zijn. Dat leven in die gouden kooi was voor hem teleurstellend en ongelukkig, zeker nadat zijn moeder op jonge leeftijd overleed en Harry zijn verdriet daarover niet kwijt kon.

Dat hij zijn eigen leven wil gaan leven, snap ik dus wel. Alleen had ik ervoor gekozen om echt voor rust te kiezen, om te focussen op eigen projecten en op het eigen gezin. Dat hadden we allemaal misschien wel verwacht toen Harry zich distantieerde van het koningshuis. Uiteindelijk heeft hij toch nog zoveel wrok en verdriet dat het er met dit boek allemaal uit moest komen.”

‘Driekwart van de Britten is klaar met Harry’

Justine Marcella

Justine Marcella

Royaltykenner

„Ik ben het met de stelling eens. Het wordt nu wel heel moeilijk voor Harry om met zijn familie in het reine te komen, en dan met name met zijn broer en schoonzus. Wat betreft Charles en Harry: in een vader-zoon-relatie is het denk ik zo dat het niet veel uitmaakt wat je kind doet, het is en blijft je kind. Maar voor broer William ligt dat natuurlijk wel anders.

In de strijd die Harry voert tegen de media helpt het daarnaast denk ik ook niet echt als je zelf steeds de media opzoekt. Bovendien zie je ook in de cijfers wat het gedrag van Harry doet: zijn populariteit is in Engeland tot een dieptepunt gedaald. Alleen zijn oom Andrew, die in  een misbruikschandaal is betrokken, staat lager dan Harry. Terwijl Harry altijd een van de meest populaire leden van het Britse koningshuis was. Driekwart van de Britten is klaar met Harry.”

‘Het is wachten op de biografie van Meghan’

„De regel binnen het koninklijke huis is dat je de vuile was niet buiten hangt. Dat hebben Harry en Meghan natuurlijk al gedaan met het interview met Oprah, daarna hebben ze nog een serie op Netflix gehad, en nu dit boek. Het is wachten op de biografie van Meghan, dat kan niet uitblijven.

Een reactie op het boek van Harry vanuit Charles of William verwacht ik niet. Dat vind ik heel logisch. Maar ik snap de frustratie van Harry wel over de roddelpers en zijn frustratie over oude denkpatronen en vooroordelen binnen het koningshuis. Maar ik weet niet of Harry zichzelf verder helpt met dit boek. Ik denk van niet.

Met Harry heb ik wel te doen. Het is een getraumatiseerde man en hij had vanaf jongs af aan iets meer steun nodig gehad, denk ik. Hij komt uit een gebroken gezin, met veel toestanden, een openbare vechtscheiding, de plotseling dood van zijn moeder, Charles met een nieuwe vrouw, dus Harry heeft het behoorlijk voor zijn kiezen gehad. Ik snap ook zijn wens om nu zijn verhaal te willen doen.

Ik denk dat Meghan essentieel is voor Harry, omdat hij bij haar vindt wat hij eigenlijk nooit heeft gehad: een echt gezellig gezinsleven. Dat is zijn strohalm, daar houdt Harry zich aan vast. Meghan biedt Harry wel troost als hij verdrietig is, zij staat wel op hem te wachten als hij van een moeilijke familiebijeenkomst terugkomt. Dat is ook wat de furie in Harry maakt: kom niet aan mijn gezin!”

Iedere week leggen we een breed scala aan panelleden uit het Metro-panel een stelling voor die inhaakt op de actualiteit. Iedere keer kun je uiteenlopende meningen, interessante quotes en onderbouwde standpunten vinden op metronieuws.nl/metro-panel.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Goede zet dat burgers voor hun CO2-uitstoot gaan betalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.