Scholarship voor vrouwen

12 mei 2014 om 10:09 door John van Schagen
Scholarship voor vrouwen

Bij het horen van de bedrijfsnaam gaat niet bij iedereen automatisch een lichtje branden. Leg even uit wat jullie doen.
Bij Thales Nederland werken zo'n tweeduizend mensen. Techneuten vooral, die high tech-apparatuur maken. Dan moet je onder mee denken aan radar- en besturingssystemen voor marineschepen, het ict-netwerk voor de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en de OV-chipkaartpoortjes die je op stations tegenkomt. Inmiddels zijn we ook bezig met het opzetten van een cybersecurity-tak.

Is het lastig om aan voldoende techneuten te komen?
Nu nog niet, maar als we niets doen voorzien we voor de toekomst wel grote problemen. De gemiddelde leeftijd bij Thales is 48 jaar en tussen 2018 en 2023 gaat naar verwachting 50 procent van ons werknemersbestand met pensioen.

En dus komt er nu een scholarship, waar alleen vrouwelijke techneuten zich voor kunnen aanmelden. Zijn heren niet welkom bij Thales?
Jazeker wel! Maar we vinden ook diversiteit belangrijk. Bij ons bedrijf is nu zo'n 15 procent vrouw. Die zijn voornamelijk actief in de traditionele vrouwenfuncties, zoals HR, communicatie en office-management. We hopen dat meer vrouwen zich de komende jaren voor technische functies melden. Met een divers team haal je namelijk meer rendement. Ik chargeer even, maar mannen kijken vaak met een instrumentele blik naar de zaken. Vrouwen vragen zich eerder af of het makkelijk kan worden schoongemaakt en simpel te onderhouden is. Twee invalshoeken dus en die combinatie blijkt goud waard.

Zo'n scholarship, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Dames die een technische master willen doen kunnen zich via onze website - thalesgroup.com/nl - inschrijven. Aan de hand van een motivatiebrief en de cijferlijst maken we een selectie. We bieden de tien gelukkigen een bedrag van 5000 euro om hun boeken en collegegelden mee te financieren. Verder krijg je een coach toegewezen, kun je meedoen met onze bijeenkomsten van young professionals en heb je de mogelijkheid om binnen Thales stage te lopen of af te studeren. Maar let wel: dat hoeft dus niet. Je zit nergens aan vast. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!