Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 15 jan 2019

Klimaatakkoord versus Klimaatwet

Als er één ding is waar je VVD’ers credits voor moet geven, is het wel hun onwaarschijnlijke talent om woorden te gebruiken waarvan je precies wist wat ze betekenen – totdat een VVD’er ze uitspreekt. Dan wordt de betekenis van simpele woorden opeens een academische discussie. Om over de timing van het gebruik van simpele woorden als ‘pleur op’, ‘invechten’ en de laatste VVD-parel ‘in elkaar slaan’ nog maar te zwijgen.

Telkens als de kiezer voor het karretje gespannen moet worden, denkt de VVD met ‘de taal van de straat’ punten te scoren. En passant krijgen ook witte wijn drinkende hoofdstedelingen een veeg uit de pan. Je zou bijna denken dat het de VVD erom te doen is, mensen weg te houden van de stembus op 20 maart.

Politici zijn tegenwoordig geen mensen meer die Nederland vooruit willen helpen en in het belang van Nederlandse burgers handelen, maar mislukte cabaretiers die woorden kiezen om mee in het nieuws te blijven. Als ik zou twitteren dat ik de politicus die het Marrakesh Akkoord ondertekent (een VVD’er!), in elkaar zou willen slaan, zou mij bedreiging ten laste worden gelegd. En terecht. Dus niet zo gek dat de politie op Ruttes woorden aanslaat: iemand in elkaar slaan is NIET de manier om problemen op te lossen.

Uiteraard weten ze dat bij de VVD ook, maar de krantenkoppen zijn gehaald, het nieuws is gedomineerd. Of dat nieuws écht of fake is, haalbaar of een luchtballon (een andere versie van een proefballon), de bedoeling of niet: de krantenkop is van de VVD. Doodgezwegen worden door de media, is een politicus’ variant op het vuurpeloton. Zeker als er verkiezingen aankomen, is dat niet de bedoeling. Zoals het al helemaal niet de bedoeling is dat die krantenkop gaat naar een andere partij.

En dus kwam Klaas Dijkhoff met het volgende pareltje: hij gaat het klimaatakkoord helemaal niet uitvoeren. Ja, de klimaatwet is ondertekend, maar dat akkoord is niet in het belang van de Nederlandse burgers. Kom je nu mee Klaas. Prima timing. Nee, een klimaatwet is geen klimaatakkoord. En een jubelende coalitie is opeens geen jubelende VVD. Ook niet als VVD Dinosauriër Ed Nijpels met luid applaus op het klimaatschild is gehesen om heel Nederland over de kostenkling te jagen met zinloos klimaatterreur.

Wel of geen memo, klimaatakkoord dan wel klimaatwet: tot de verkiezingen van 20 maart zal de VVD de Nederlandse taal uitdagen en misbruiken in de hoop kiezers aan hun kant te krijgen. Om de beurt mag een VVD’er stoer doen. Op de valreep van mijn deadline was het pandjesbaas Wybren van Haga (in zijn vrije tijd kamerlid voor de VVD), die Sigrid Kaag gisteren verweet een softe minister van Buitenlandse handel te zijn. Het zal. Maar waarom nu?! Ondertussen is het altijd nog VVD’er Stef Blok minister van Buitenlandse Zaken, die per ongeluk op het verkeerde moment de Multicul samenleving naar de prullenbak verwees. Eigenlijk zijn VVD’ers briljant in één ding: liegen en bedriegen. Voor, maar zeker ook ná, verkiezingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klimaatakkoord versus Klimaatwet
Sluiten