Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 8 jan 2019

Ik zal je krijgen

Er zijn columns die je in het kader van ‘stop making stupid people famous’ niet dient te schrijven. Maar Judith Sargentini is politica. Ze zit namens GroenLinks in het Europees Parlement, waar ze zo’n 120.000 euro netto op jaarbasis verdient. Een bedrag dat kan oplopen tot een kleine twee ton. Dus zo stupid is Sargentini niet; ze doet iets goed.

Je zou dat ’iets’ kunnen definiëren als landverraden – hoe noem je anders beslissingen nemen die in het belang van andere landen dan Nederland zijn? Of het geven van Nederlands geld aan andere landen? Andere Nederlanders zouden dat ‘Europese eenheid’ of ‘solidariteit’ kunnen noemen. Prachtige termen, maar als Nederlander ben ik toch liever eerst solidair met mijn eigen buren. Dus Rotterdammers eerst (hoi Ank! hoi Kareem! hoi Ed!), daarna de rest van Nederland. Pas na Duitsland en België volgt heel veel later de rest van Europa. Alles aan de andere kant van de Middellandse Zee is nice to know wanneer het uitkomt. Je moet kunnen delen als je wil vermenigvuldigen, leerde een vastgoedjongen mij ooit. Maar met wie je deelt, daar moet je prioriteiten in stellen.

De prioriteiten van Sargentini liggen bij iedereen, behalve bij Nederlanders. Op een andere wijze valt deze Twitterzin uit haar vingers niet uit te leggen: „Geen enkel land in Noord-Afrika voldoet aan de internationale verdragen rondom asiel en dus is geen enkele haven veilig voor asielzoekers.” Nog afgezien of mensen op de boten daadwerkelijk ’asielzoekers’ en geen terroristen zijn, vergeet Sargentini in de eerste plaats het belang van de mensen in Europa (die zij, NB!, in het Europees Parlement vertegenwoordigt). Vervolgens vergeet ze gemakshalve iets veel belangrijkers: geen enkel land in Noord-Afrika en ook geen enkel land dat niet aan Europa grenst, heeft dezelfde economische, sociale en maatschappelijke welvaart als de landen in Noord-Afrika. Wij. Hebben. Het. Beter. Moeten we daarom ’asielzoekers’ en masse toelaten in Europa?

Een doorsnee Nederlandse burger met een baan reageert emotioneel op de tweet van Sargentini. Hij vraagt zich onder meer af waarom we een Marrakesh-verdrag tekenen als geen enkel land in Noord-Afrika illegalen terugneemt. En bijt haar toe dat ze liegt en bedriegt. De politica reageert zoals alleen een EU-fangirl van GroenLinks kan: verwijtend dat hij de Gele Hesjes (Nederlandse burgers!) belangrijker vindt dan migranten. Sargentini vergeet daarbij vooral niet de werkgever van die Nederlandse burger in haar reactie te benoemen: Gazelle.

Langdurend verblijf buiten Nederland heeft Sargentini doen vergeten dat we het verklikken van burgers bij de werkgever, in de veronderstelling dat represailles zullen volgen, NSB-gedrag noemen. Misselijkmakend. Ik beloofde Sargentini haar nog wel te krijgen. Prompt werd mij verweten deze NSB’er te bedreigen. Het zal. Ik hou mijn woord. Vóór Nederland. Tégen Sargentini. Ook op 20 maart reken ik met je af. Dát heb je gekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ik zal je krijgen
Sluiten