Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 28 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Melania weet zelfs het simpelste te verbruien

Het is de taak van een presidentsvrouw om zich betrokken met het land te tonen. Vaak wordt er gekozen voor gezins- en kindgerelateerde zaken. Over het algemeen feel good-onderwerpen die weinig controverse opleveren en de populariteit van de regerende familie ten goede komt. Zo zette Michelle Obama zich in voor een gezonde levensstijl en het belang van sport voor met name kinderen.

Melania Trump weet daarentegen zelfs het simpelste van haar taak te verbruien; zo kwam ze eerder onder vuur te liggen omdat ze letterlijk plagiaat pleegde op een speech van haar voorganger Michelle, nu besloot ze een jas met snoeiharde boodschap op de rug aan te trekken bij het bezoek aan een detentiecentra van asielzoekende kinderen.

De vrouw die bekend staat om haar haute couture-voorkeuren, besloot op de noodlottige dag dat ze migrantenkinderen ging bezoeken die onwetmatig zitten opgesloten in kooien, een jas aan te trekken met op de rug de tekst: ‘I really don’t care. Do U?

De jas was 39 dollar en hing vorig jaar in de Zara. Het heeft een bepaalde saillante wreedheid om een jas te dragen van een merk dat bekend staat om zijn notoire onderbetaling en gebruik maakt van kinderarbeid in zijn productie terwijl je minderjarigen met eenzelfde smal toekomstperspectief bezoekt.

We moesten van Melania’s persvoorlichter toch vooral aannemen dat het hier toeval betrof, dat we er niets achter moesten zoeken en het absoluut niet als een geheime boodschap aan de Ku Klux Klan-achterban van Trump te zien. Toch lijkt het mij dat we het als niets anders kunnen zien dan precies dat. Een vrouw die nog niet dood gevonden wil worden in Gucci van het vorige seizoen, trekt achteloos een oude tienerjas aan? Wie houden we hier nou echt voor de gek?

Was er niet zoveel ophef gekomen, dan was het nieuwe, inhumane asielbeleid stilzwijgend doorgezet, maar doordat zelfs nieuwslezers in tranen uitbarsten bij het zien van de beelden van het nieuwe beleid, werd Melania ingezet als grote susser. De staf van het Witte Huis weet maar al te goed dat ze hun overwinning hebben te danken aan het inspelen op xenofobische onderbuikgevoelens. Het is nog steeds not done om uitgesproken racistisch te zijn, maar een groot gedeelte van de Amerikaanse maatschappij is dat wel degelijk. Zij hebben als geen ander zich ingezet om Trump groot te maken en ook zij moeten zoet gehouden worden. Als dat niet uitgesproken kan worden, dan kan dat altijd nog letterlijk over de rug van de presidentsvrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Melania weet zelfs het simpelste te verbruien
Sluiten