Sander Schomaker
Sander Schomaker Opinie 27 dec 2017
Leestijd: 6 minuten

Metro’s meest geklikt van 2017

We pakten de tien meest gelezen berichten op metronieuws.nl erbij van 2017 en waren benieuwd hoe de vlag ervoor staat aan het eind van het jaar.

Einde van de wereld

Jullie klikten massaal op het bericht dat op 23 september 2017 de wereld zou vergaan. De christelijke numeroloog David Meade stoelde zijn theorie op basis van cijfers uit de bijbel. De boodschap van Meade was niet aan dovemansoren gericht bij sommige mensen. Zo ook Wim van Zanten uit Schiedam. Met duizend flesjes water, ontelbaar veel blikken soep en hoge hekken in de tuin had hij zich uitermate goed voorbereid op het einde der tijden. Maar toen 24 september de wereld nog steeds draaide was dat voor hem geen teleurstelling. Dat er nog geen dood en verderf is gezaaid op aarde gaf Van Zanten extra tijd om zich voor te bereiden op de apocalypse. Van Zanten zegt dat zijn kinderen nooit bang zijn, ondanks dat ze in een volledig gebarricadeerd huis wonen en papa voedsel zich voorbereidt op het einde der tijden. „Mijn jongste dochter Eva is 9 jaar en zij heeft het er continu over dat ze uitkijkt naar het moment dat ze naar huis kan, dat ze naar Jezus in de hemel kan. Ik ben nu zo’n vijftien jaar gelovig, dus ze is tijdens haar opvoeding niets anders gewend.” Of Van Zanten nu tweeduizend flesjes heeft ingeslagen en of hij nóg hogere hekken heeft geplaatst in zijn tuin weten we niet, hij wil niet meer met de pers praten en bereidt zich met zijn gezin in alle stilte voor op het einde van de wereld.

Filmpje Paay

Iedereen had het erover afgelopen jaar: de uitgelekte seksvideo van Patricia Paay. Maar wie wil nu echt dat filmpje zien? Dat vroegen we ons af en dus peilden we jullie mening op Facebook. Binnen no-time hadden we honderden stemmen binnen op de vraag: heb jij de video van Patricia Paay bekeken? Dat bleek toch vaak het geval te zijn. Paay deed er ondertussen alles aan om de schade te beperken. GeenStijl haalde de video van de website en meldde dat ‘iedereen die het nog wilde zien, zelf maar moest gaan googelen’. Nadat de pikante video van haar in februari op internet opdook, sloot Paay zich wekenlang op in huis. Ze schaamde zich dood. „Je stort gewoon helemaal in”, vertelde ze in Linda’s Zomerweek. „Je kunt je niet meer schamen dan dat. Schop me in m’n blote billen naar buiten, dat vind ik nog niet eens erg, dit vind ik erger.” La Paay vertelt deze maand in een interview met Party dat 2017 een zwaar jaar voor haar is geweest. Het uitlekken van haar sekstapes heeft diepe littekens bij haar achtergelaten en ze is nog steeds niet helemaal de oude. Ze geeft nu toe dat ze na haar optreden in het programma Maestro volledig instortte, omdat ze werd overmand door emoties. Paay vertelt dat ze het zonder haar grote liefde Robbert nooit had gered: „Gelukkig had ik Robbert aan mijn zijde. Hij is mijn reddende kerstengel geweest.” Afgelopen week bleek dat La Paay zelf verantwoordelijk is voor het rondsturen van seksvideo’s.

Afvallen door de Efteling

Naar een pretpark in plaats van naar de sportschool? Het klinkt raar, maar het werkte in 2017 voor de 17-jarige Rowan Peeters uit Best. Hij viel naar eigen zeggen 20 kilo af dankzij zijn bezoekjes aan de Efteling. „Ik had geen zin om naar de sportschool te gaan”, legt de pretparkfanaat uit in een video op zijn YouTube-kanaal. „Een Efteling-abonnement was zelfs goedkoper dan een sportschoolabonnement. Wat is er mooier dan je hobby combineren met een manier om af te vallen?” En dus fietste hij vanuit zijn woonplaats iedere keer 36 kilometer heen en weer terug, alleen de heenreis duurde al tweeëneenhalf uur. Zijn ouders verklaarden hem voor gek, maar hij bleef volhouden. In negen maanden tijd viel hij 20 kilo af. En slank is Rowan nog steeds. Dat is te zien op zijn laatste video die hij deze maand plaatste op zijn YouTube-kanaal waarin hij zijn liefde aan de Efteling nogmaals verklaart en zegt een hekel te hebben aan sport, maar toch blijft fietsen naar zijn favoriete pretpark ‘waar altijd iets te beleven is’. Chapeau Rowan!

Was je dit bericht vergeten?

Dat betekent dat je intelligent bent. Het bericht ‘Dingen vergeten is juist een teken van intelligentie’ dat in september op onze website werd geplaatst sprak velen van jullie aan en leidde tot veel herkenning gezien de 1.700 reacties en het feit dat het bericht 2.600 keer werd gedeeld. Het leverde geestige reacties op zoals die van bijvoorbeeld Hakan Salioglou die reageerde met ‘Hmmm, dus dat maakt onze regering intelligent. Ze vergeten telkens hun campagne beloftes en wij domme burgers blijven maar stemmen. Of maakt dat ons ook weer intelligent, omdat dat we steeds vergeten dat – als puntje bij paaltje komt – we toch weer genaaid worden?’ Maar hoe zat het nou? Volgens een studie van wetenschappers aan de universiteit van Toronto is het vergeten een natuurlijk proces van je brein en maakt dat je op de langere termijn zelfs slimmer. Het gaat er vooral om dat je niet alles tot in detail moet onthouden. Als je de grote lijnen onthoudt, is dat beter dan wanneer je alle kleine details moeiteloos kan opdreunen. Dat komt doordat onze hersenen van zichzelf al extreem slim zijn. De hippocampus – het deel in de hersenen waar onze herinneringen worden opgeslagen – is namelijk in staat om zelf de belangrijkste details van gebeurtenissen eruit te plukken en op te slaan. Wat niet belangrijk is, wordt dus vaak ook niet opgeslagen. En dat is belangrijk, want wanneer een brein te vol zit met gedachten, dan is het wordt het lastig om efficiënt beslissingen te maken.

Hoe is het met ‘wilde’ Miriam?

De Nederlandse Miriam Lancewood was in maart weer even in haar geboorteland ter promotie van haar boek ‘Mijn leven in de wildernis’. Ze woont al zes jaar met haar man Peter in de wildernis van Nieuw-Zeeland. „Het is heel bijzonder om weer terug te zijn”, sprak ze verwonderd. „Alles wat ik nu zie is door mensen gemaakt. Zelfs de bomen zijn geplant door mensen. Als je je hele leven in Nederland leeft, dan weet je niet wat de wereld echt is. In Nieuw-Zeeland is alles nog ongerept. Na een weekje Nederland voel ik mij weer ongezond, mijn batterij is halfleeg.” Heel primitief reizen Miriam en Peter door bergen als echte nomaden: zonder elektriciteit en andere luxe voorzieningen. Al hun bezit past in twee rugtassen en ze slapen in een tentje. Niet omdat ze verstoten zijn door de maatschappij of afstand willen nemen van vrienden en familie, maar omdat ze de schoonheid van de natuur willen voelen. „Ik wil proberen te leven zonder barrière tussen de natuur en mij”, aldus Miriam. „Koken op houtvuurtjes, zuiver water drinken, op de grond slapen. De wildernis zou ons veel kunnen leren als we de tijd namen om te luisteren.” Hoe het nu met haar gaat? Miriam en Peter zijn op dit moment lopend onderweg van Noord-Frankrijk naar Istanboel. „Peter en ik hebben alweer 1000 km gelopen in de afgelopen 3 maanden en we zijn nu in Bavaria in Duitsland, waar het hartstikke mooi is”, reageert Miriam via mail. „Europa is niet te vergelijken met NZ, wat betreft wildernis. Ik moet zeggen dat ik de wildernis en de ruimte mis. We vinden prachtige plekken maar we kunnen niet goed een paar dagen uitrusten omdat er altijd wel mensen in de buurt zijn. Vanwege te weinig rust is het lopen vermoeiender. Maar alles gaat toch wel goed en we genieten van de verschillen. De mensen zijn erg leuk en de dorpen zijn heel leuk, vooral in Frankrijk. De bergen hier zijn echt ongelofelijk, echt een aanrader.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.