Nienke Thurlings
Nienke Thurlings Opinie 3 nov 2017

Keuzestress

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. In het weekend, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

“Als ik het nu niet goed aanpak, heb ik straks geen baan. Stel je voor dat ik niet meedoe aan iets wat achteraf heel belangrijk blijkt te zijn en dat ik daardoor faal… Die gedachte geeft me het gevoel dat ik nergens mee kan stoppen,” Brian* is laatstejaars bedrijfskundestudent en wil graag zeker weten dat hij straks, na zijn studie, een leuke baan en goed salaris heeft. Hij heeft gehoord dat werkgevers veel van je eisen. Omdat hij het moeilijk vindt om hierin de juiste route te kiezen, doet hij heel erg veel. Hij heeft twee studies en een bestuursjaar op zijn CV. Ook heeft hij in het buitenland gestudeerd en loopt hij alle inhousedagen en borrels af. Nu vraagt hij zich af of hij misschien nog een studie erbij moet doen. Alleen al van de gedachte raakt hij in paniek. Eigenlijk kan het er niet meer bij. Maar wat als dit nu net het verschil maakt in de ogen van de recruiter?

#2 Achter het plaatje

Brian heeft voor zichzelf een beeld gecreëerd van wat een recruiter zoekt in een sollicitant. Hoewel het niet verkeerd is om je bewust te zijn van de verwachtingen van een bedrijf, is een belangrijkere vraag: wat wil ik zelf? Als je vanuit passie spreekt over je studie en de mogelijke baan, ben je veel aantrekkelijker voor een recruiter. Bovendien kom je zo in een baan terecht waar je zelf ook echt energie uit haalt. Het is daarom belangrijk dat Brian weer kijkt naar zijn eigen drijfveren in plaats van de verwachtingen die hij denkt dat een ander misschien van hem heeft.

#3 De verandering

Door te kijken naar welke vakken en projecten in zijn studie hem echt aanspreken, krijgt Brian een beter beeld van het soort bedrijf waar hij wil werken. Een derde studie is daarbij niet nodig. Door op zijn CV en in het sollicitatiegesprek goed uit te lichten waar hij goed in is en blij van wordt, kan hij zijn meerwaarde tonen aan de recruiter. Ook kan hij gerichter inhousedagen en borrels uitkiezen die aansluiten bij zijn ambities. Brian is zelfverzekerder en ontspannener in zijn zoektocht naar een baan. Dat valt ook anderen op. Hij krijgt al snel de kans om stage te lopen bij een bedrijf dat hem aanspreekt. Omdat hij met plezier en drive werkt krijgt hij na zijn stage een contract aangeboden.

#4 Tips om zelf minder keuzestress te ervaren

* Vraag jezelf twee dingen af: waar ben ik goed in (talent) en waar heb ik plezier in (drijfveren)? Schrijf zoveel mogelijk woorden in deze twee categorieën op. Het hoeft niet alleen iets met werk te maken te hebben, het mogen ook hobby’s of sociale dingen zijn. Door alles op te schrijven krijg je een duidelijker beeld van wie je bent.

* Ga na welke projecten en vakken je in jouw studie interessant vond. Deze kun je tijdens een sollicitatie als voorbeeld gebruiken als een recruiter vraagt naar jouw toegevoegde waarde. Ook kun je zoeken naar functies die lijken op de dingen die je tijdens die opdrachten en vakken hebt gedaan.

* Vraag je af: wat heeft mijn vakgebied of de wereld nodig? Waar zou jij graag een bijdrage aan willen leveren? En kijk dan hoe je dat vanuit jouw talent en drijfveren zou kunnen doen.

* Zet liever in op een paar dingen die je heel goed kunt en waar je blij van wordt, dan een hagelschot te lossen en álles te doen. De persoon die 70 procent van zijn energie besteedt aan een ding komt sneller bij het doel dan iemand die aan tien verschillende dingen tien procent energie geeft.

* De naam van de cliënt in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Keuzestress
Sluiten