Lars van der Werf
Lars van der Werf Opinie 27 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Jaap

Ik sprak van de week Jaap ’s middags aan de bar. Jaap is een man die in gevecht is met de elementen. Jaap klaagt als het regent en Jaap klaagt als de zon schijnt. Het weer kan niks voor hem betekenen. Jaap is met wel meer dingen in gevecht. Op vakantie vecht Jaap met de tentstokken. Eenmaal thuis vecht Jaap met de tuinslang. Tijdens de koffie kruimelt zijn koekje altijd meer dan bij andere mensen en Jaap knoeit ook vaker of laat vaker duur servies pletteren. Het lijkt wel of het Jaap nooit meezit. Dan heeft hij weer de verkeerde yoghurt voor zijn vrouw bij de supermarkt gehaald. En dan heeft Jaap weer vertraging met de trein.

Laatst ging Jaap vissen met een vriend en toen zonk het bootje. Jaap kwam thuis met een nat pak en zonder vis. Jaap kan er inmiddels ook niet meer om lachen. Iedereen om hem heen wel. Maar Jaap zelf is het lachen wel vergaan. En het lijkt erop dat het daardoor alleen maar erger wordt. Hij roept het over zichzelf af, lijkt wel. De elementen hebben zich tegen hem gekeerd en Jaap loopt nu onder een regenwolkje dat hem volgt.

Pech kun je hebben. Dat weten we allemaal. Ik heb ook wel eens pech. Je mist een keer een bus en moet een uur wachten bij een bushalte zonder bushokje. Je band is soms lek als je al te laat bent. Je pinpas doet het soms een keertje niet als je net een rondje aan de hele zaak hebt gegeven. Van die dingen. Maar daar zit ik dan verder niet mee. Die dingen gebeuren en dat is dan dat. Volgende keer beter.

Maar Jaap vreest al bij elk onheil een volgend onheil en buitelt daarom van het ene in het andere pechgeval. Als je al vooraf denkt dat je bootje gaat zinken, zinkt dat bootje ook. Jaap is een spin die in z’n web blijft plakken en onthoofd wordt door z’n vrouw.

En toch denk ik dat Jaap niet ongelukkig is. Hij gedijt het beste in gevecht met onnozelheden. Gek genoeg is hij rustig en kordaat als er een keer ècht iets aan de hand is. Hij vertelde me die middag aan de bar dat hij vorige week een man het leven had gered door hem te reanimeren, bijvoorbeeld. Dan doet het er verder niet zo toe dat je bootje soms zinkt en je ruzie maakt met tentstokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.