Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 17 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Irritante kantoortypes #24: Patty Psychoanalyse

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#24 Patty Psychoanalyse

Patty Psychoanalyse grijpt graag ieder persoonlijk probleem aan om er haar psychologische kennis op los te laten. Als je haar iets vertelt wat je dwars zit, dan word je volledig doorgelicht en krijg je als het meezit een gratis karakteranalyse. Een klaagbui over het conflict met je baas, zal Patty Psychoanalyse rustig uithoren en vervolgens beantwoorden met: ‘En hoe herken je je vader daar dan in?’ Het is goed bedoeld hoor, Patty Psychoanalyse is zeer betrokken en wil jou graag uit je lijden verlossen, maar: ‘Wat doet dat met jou?"

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Patty Psychoanalyse?

Jij leeft liever aan de oppervlakte, gesprekken worden voor jou al snel te zwaar. Hartstikke leuk om te horen hoe het met iemands jeugdtrauma gaat (en dat z’n moeder hem nooit een kus kwam geven voor het slapen), maar kunnen we het daarna alsjeblieft weer hebben over de luchtige dingen van het leven?! Jij durft onderhand niets meer te vertellen in het bijzijn van Patty, omdat er altijd wel een analyse volgt over jouw psychische gesteldheid.

Hoe ga je om met Patty Psychoanalyse?

Geef aan dat je het probleem even wilt behandelen als business case in plaats van een persoonlijk probleem. Het is fijn hoor dat iemand zo betrokken is, maar liever niet zo open en bloot op de werkvloer. Als Patty vraagt: ‘Hoe voel je je daarbij?’, kun je antwoorden: ‘Goed en jij?’

Maar besef je ook dat je er juist lekker gebruik van kunt maken. Als je echt verandering ergens in wilt, is het goed om een onderwerp vast te pakken. Een probleem weg relativeren helpt, maar soms kan een diepgravend gesprek nog veel meer opluchten en helderheid geven. Aangezien deze column geschreven wordt door een psycholoog, kunnen we er toch niet omheen je te adviseren om jezelf af te vragen wat dit over jou zegt, dat je dit moeilijk vindt.

Wat als je zelf een Patty Psychoanalyse bent?

Superfijn dat je altijd de diepte in wilt gaan. Daar ligt ook vaak de kern van het probleem, maar iets grondig analyseren lost niet altijd alles op. Sterker nog: je kan dingen ook groter en heftiger maken dan ze zijn. Soms hebben mensen er meer aan als je er gewoon voor ze bent en een luisterend oor biedt. Een opmerking als: ‘het komt wel weer goed’ is vaak ook al genoeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #24: Patty Psychoanalyse
Sluiten