Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Irritante kantoortypes #19: Brave Barbara

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#19 Brave Barbara

Het huisreglement van kantoor is Brave Barbara’s bijbel. Haar bureau is altijd netjes opgeruimd. Broodkruimeltjes veegt ze in de prullenbak (tegen de muizen) en documenten zitten geordend op alfabet in haar la. Ze heeft niet stiekem een eigen waterkoker of Nespresso-apparaat op haar bureau staan – in tegenstelling tot veel andere collega’s – want dat is erg brandgevaarlijk. Maar niemand die haar manifest daarover gelezen heeft. Net als de notulen overigens. Als Brave Barbara jou bij het kopieerapparaat betrapt op het uitprinten van twintig concerttickets, schrikt ze zich een ongeluk en moet ze minstens twee dagen bijkomen van dit ernstige delict.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Brave Barbara?

Jij kleurt maar al te graag buiten de lijntjes. Voor jou bestaat het leven niet alleen uit regels en procedures. Ook jij hebt eerlijkheid hoog in het vaandel zitten, maar een pak printpapier mee naar huis nemen zie jij niet als jatten. Dat is gewoon een secundaire arbeidsvoorwaarde. We wachten ten slotte toch ook niet met z’n allen voor een rood stoplicht als er niets aankomt. Je kunt echt wel zelf nadenken of iets kan of niet. Dat heet inschattingsvermogen.

Hoe ga je om met Brave Barbara?

Waardeer Barbara om haar braafheid. Tenslotte redt ze jou in de vergadering, omdat zij als enige wél, namens het team, met een aantal ideeën komt waar de manager om gevraagd had. Maar je mag haar ook best wel eens uitdagen om de braafheid wat te laten vieren. Probeer haar eens wat losser te krijgen door een leuke brainstorm met haar te organiseren. En communiceer het als je misschien iets later bent. Zij zit er namelijk al tien minuten van tevoren. Leg haar uit dat je net zo gemotiveerd bent als zij, maar er minder voor gemaakt bent alles volgens de regeltjes te doen. Ga het gesprek aan hoe je elkaar daar het beste in kan vinden.

Wat als je zelf een Brave Barbara bent?

Het is ontzettend fijn dat jij betrouwbaarheid op je voorhoofd getatoeëerd hebt staan. Maar realiseer je dat braafheid niet altijd samengaat met stoutheid. Wanneer ben jij het stoute meisje in jezelf verloren? En wat zou er kunnen gebeuren als je een keer uit de band springt? De mooiste momenten ontstaan vaak als je de teugels af en toe laat vieren. Als je je altijd strak aan de regels houdt, is er weinig ruimte voor spontaniteit.

Deel dit bericht met iemand die Brave Barbara ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #19: Brave Barbara
Sluiten