Anouk Kemper
Anouk Kemper Opinie 29 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom je jezelf soms moet kietelen

Volgens de Katholieke Kerk – en dan is het zo!!! – is matigheid een deugd. Dat heb ik nooit zo goed begrepen. (Zeker niet van een religieus instituut. Je wil toch dat de mensen vol overgave hun handjes samenvouwen, zich op de knieën werpen en zowel het grote als kleine eren? Afijn.)

Matigheid is wat mij betreft niet bevorderend voor de sjeu des levens. Niet dat je wekelijks in je eigen katerkots moet wakker worden, maar wat gulzigheid hier en daar maakt het er net wat spannender op. Bovendien zijn de ietwat gulzige-net-over-het-randje-mensen vaak de leukste mensen.

Ga maar na. Met de types die zeggen ‘ik ga het niet laat maken’ of ‘mijn vriend en ik doen altijd op zaterdag de grote boodschappen’ beleef je niet bepaald de grootste avonturen.

„Soms moet je jezelf even kietelen”, zei mijn oma altijd. Dan dacht ik: „Dat klinkt een beetje vies, oma.” Pas sinds ik ouder ben, begrijp ik wat ze ermee bedoelde. Dat je best weleens iets achterlijk duurs mag kopen voor jezelf. Of een bepaalde reis mag boeken, een drastische beslissing kan nemen. Je hebt weinig aan matigheid als je jezelf eens lekker vol overgave in het leven wil storten.

Goed, dit klinkt alsof ik een soort bohemian ben met veertjes in mijn haar, geestverruimende middelen in mijn bloed en een backpack op mijn rug. Verre van. ‘Vol overgave’ betekent voor mij dat ik niet blijf hangen in een situatie die me niet bevalt. Word ik niet gelukkig (meer) van een relatie, baan, huis of vriendschap? Ik ben weg, ook al weet ik niet wat me vervolgens staat te wachten. Ik raad het iedereen aan. Het grote onbekende is beter dan de vertrouwde ontevredenheid.

Mensen die maar blijven klagen over hun saaie werk of apathische vriend, daar moet ik van zuchten. Óf doe er iets aan óf hou op met mekkeren. Het leven is al één grote brij van chaos en toeval, dus grijp de dingen die nog enigszins maakbaar zijn gewoon bij de ballen.

Misschien heeft de katholieke kerk daarom wel een puntje met die matigheid van ze: zeiken mag, maar niet te lang.

Over ‘Zeik niet zo’

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’ – over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.