Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Opinie 15 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Opscheppen over de tandarts

“Wouter heeft nieuwe tanden, hè”, zeg ik tegen een vriend met wie ik een rondje door het Amsterdamse Vondelpark loop. “Maar je moet er niets over zeggen, hoor.” Schaamt hij zich? “Nee. Hij vindt het té leuk en houdt er anders niet meer over op.”

En hij is niet de enige. Diezelfde vriend begint over zijn eigen tanden: “Mijn mondhygiënist is vorige week wel een uur bezig geweest. Ze is echt heel goed. Kijk maar!” Ik hoor mezelf praten over de mijne. Over dat ze linksboven, rechtsboven, linksonder én rechtsonder grondig heeft aangepakt. “En gepolijst!”, zeg ik trots. Want, toegegeven, ik ben er zo blij als een kind mee. En dat is eigenlijk best vreemd. Vroeger zei ik tegen vriendjes dat ik binnen vijf minuten weer buiten stond; nu sta ik schaamteloos te humble braggen over mijn tandarts.

De Amerikaanse nieuwssite Racked onderzocht waarom mensen iets aan hun tanden laten doen. Een meisje van 24, dat net vrijgezel is, vertelt dat ze alles recht laat zetten omdat ze ‘ooit moet trouwen en dan wil ik niet dat m’n tanden er scheef en lelijk uitzien’. Anderen ervaren na de behandeling een ‘higher quality of life and social succes’. Een mooi gebit onderscheid je dus van de rest – op de datingmarkt en daarbuiten. En inderdaad, veel mensen in mijn filterbubbel hebben rechte, witte tanden. Plus een tandarts én een mondhygiënist. Facings á 150 euro per tand of zo’n hip doorzichtig beugeltje van een paar duizend euro? Geen enkel probleem.

Helaas geldt dat niet voor iedereen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht in 2016 het tandartsbezoek en kwam tot een ongemakkelijke conclusie: rijke mensen gaan vaker naar de tandarts. En uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat vorig jaar zeker 10 procent van de Nederlanders een behandeling heeft gemeden, omdat zij het geld voor het eigen risico niet konden of wilden missen. Mensen zijn vanwege geldgebrek vaak minder aanvullend verzekerd, waardoor eten kopen logischerwijs voorrang krijgt op een tandartsbezoek. Ik hou mijn hart vast voor volgend jaar, als het nieuwe kabinet de zorgpremie én het eigen risico verhoogt. Worden witte, gezonde tanden dan het nieuwe luxespeeltje? En kunnen mensen over een tijdje aan de witheid van je gebit zien hoeveel je verdient?

Dat zou meteen alle ‘influencers’ verklaren, die op Instagram met een prodent smile een of ander spotgoedkoop product aanprijzen waarmee je felbegeerde tanden krijgt. Of Facebook, dat me al weken via gesponsorde berichten vertelt dat ik voor 25 euro een ‘witgebit’, 50 euro een ‘superwitgebit’ of 60 euro een ‘witgebit deluxe’ kan krijgen. Je moet dan alleen wel naar een achterafzaaltje met grijze vloerbedekking, tot de nok toe gevuld met tandartsstoelen en een slang voor je mond. Vierenveertig minuten later sta je buiten met hagelwitte tanden. Selfie!

Natuurlijk, het is geen mondhygiënist op de chique Keizersgracht. Het is slim zakendoen. En dat voor een fractie van de prijs van de nieuwe tanden van Wouter. Geen zorgpremie, geen eigen risico. Het risico voor je eigen tanden niet meegerekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opscheppen over de tandarts
Sluiten