Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Wij haten democratie

Nu Brexit een feit is en Trump heeft gewonnen, kunnen we het volgende veilig zeggen: wij haten democratie. Wij willen niet meer vermoeid worden met moeilijke beslissingen. We willen geen leiders die in gesprek gaan, die nuanceren of ons complexe vraagstukken uitleggen. We willen leiders die één woord kunnen herhalen: nee. Nee. En nog eens nee!

In juli publiceerde de World Values Survey een overzicht waaruit duidelijk blijkt dat millenials een afkeer krijgen van democratie; meer dan tweederde van de Amerikanen geboren na 1980 geloven dat leven in een democratie niet essentieel is. Wat dat betreft voelt Trump de tijdsgeest goed aan als hij twittert dat er, ondanks zijn zegeviering, is gesjoemeld met de uitslagen. Zelfs de Amerikaanse president gelooft niet meer in de democratie!

En ook in Europa zakt dat geloof gestaag. Hoe verder we van een wereldoorlog verwijderd zijn, hoe minder we geloven in de kracht van een democratie; inmiddels vindt slechts zo’n 45 procent van de millenials aan deze kant van de oceaan deze bestuursvorm nog noodzakelijk. Op zich kunnen deze vrijheidhaters zich dan in de handen wrijven, want democratie wordt wereldwijd ook daadwerkelijk minder; op de Democratie Index van The Economist is te zien hoe er in 2006 nog een nipte meerderheid van de wereldbevolking in een democratie leefde; in 2016 is dat inmiddels 3 procent minder. Dat betekent dat 210 miljoen mensen niet langer leven in een land waar zij recht hebben op inspraak, kiesrecht, gelijkheid, of initiatieven opstarten. Totalitaire regimes of leiders regelen het wel voor hun volk. Lekker makkelijk. Niks geen power to the people, gewoon helder, overzichtelijk macht centreren bij één leider. Dán krijg je lekker snel dingen gedaan, handen uit de mouwen, en als het even kan, rol je zo een nieuwe wereldoorlog in, want dat, lieve mensen die niet in de EU geloven, was de reden dat die club destijds überhaupt is opgericht. Om oorlog te voorkomen.

Oh Nederland, zoet land van regenjack en kort pittig kapsel, laten we eerlijk zijn: ook wij houden van lekker makkelijk. Hoe anders kun je Wilders gestage opmars naar minister-president verklaren? Want ook Wilders haat de democratie. Niet alleen rammelt zijn partijprogramma van alle kanten, maar niemand kan immers lid worden van zijn partij. Eigenlijk zegt hij tegen zijn kiezers: jullie moeten niks te vertellen hebben. Minder, minder, minder democratie. Uit het land steeg luid gejuich op. Eindelijk werden we gehoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.