Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Lang leve de dictator!

Dinsdag rond 14.05 uur Turkse tijd is de finest hour aangebroken voor internettrol @Alp08Tekin (via mail te bereiken [email protected]). Deze Alp Tekin, niet te verwarren met Alptekin die voor GeenPeil de benen uit zijn lijf flyerde, heeft anoniem ten minste drie klachten tegen me ingediend op een of ander @gov.tr.com mailadres. Zijn eerste klacht wordt dinsdag behandeld door de rechtbank in Kusadasi en gaat over een interview dat ik gaf aan Telegraaf tv.

Een van de verwijten is dat ik Atatürk en Erdogan beledigd zou hebben door ze met dictatoren te vergelijken. Tja. Persoonlijk vind ik de term dictator best een compliment. Zeker als het gaat om een man die vrouwenrechten en gelijkheid voor vrouwen afdwong in een middeleeuwse omgeving. Heus: lang leve de dictator! Maar een megalomane gek die vrouwen kleineert, ze verpakt in hoofddoeken, roept dat ze vijf kinderen moeten baren en dat het aanrecht haar domein is, is een ander verhaal. Zeker als die gek ook meent dat journalistiek een misdaad is, paspoorten willekeurig ingenomen kunnen worden, mensen zonder enige vorm van proces achter tralies opgesloten, die een staatsgreep tegen zichzelf orkestreert, IS steunt, zijn zoon helpt zijn zakken te vullen en Koerden uitmoordt. Zo’n dictator is natuurlijk een ander verhaal. Hoewel je ook daar weer van kunt zeggen: one man’s dictator is another man’s freedom fighter.

De rechtszaak zal zonder mij plaatsvinden. Als er één slag Turken niet te vertrouwen is, zijn het wel de vazallen van Erdogan. Ervan uitgaande dat ze een variant op Nederturken zijn, weet je al dat ze het buskruit niet hebben uitgevonden, laat staan democratie en vrijheid van meningsuiting waarderen. Mijn advocaten vertegenwoordigen mij en er is een waarnemer van de Nederlandse ambassade bij. Mocht ik een verklaring moeten afleggen dan kan dat bij de Rotterdamse officier van justitie. De prangende vraag waar iedereen zich blijkbaar druk over maakt, is wie dit theater betaalt. Laat ik daar kort over zijn: ik niet. Mijn ouders hebben tot nu toe alles betaald (inclusief mijn ticket terug naar Nederland) maar godzijdank heeft het Media Legal Defence Initiative onlangs toegezegd de kosten van mijn rechtszaken te vergoeden middels een ‘grant’ van een donor. Het is werkelijk ongelooflijk dat dit allemaal kan, mijn dank is groot.

Maar toch. Dit zijn geen rechtszaken maar treiterijen van Nederlandse paspoorthouders die me niet moeten. Treiterijen van lieden die zich achter emailadressen en twitterhandles verschuilen. Lafaards. Maar niemand is onvindbaar, mijn vingers jeuken dan ook om bekend te maken wie de Nederturken zijn, die niet alleen het Turkse justitiële systeem aan het werk zetten maar ook volksstammen Nederlanders bezighouden. Volgens het Nederlandse én Turkse recht is het niet strafbaar om de NAW gegevens van mensen die je aanklagen te openbaren.

Dat dat gaat gebeuren, is slechts een kwestie van tijd. Je kunt treiteren wel een rechtszaak noemen @alp08tekin en deze slag 1-0 winnen, ík noem het gewoon oorlog. Geniet van je 15 minutes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.