Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Geld voor islamitische school

Nog beter dan advocaten praten politici recht wat krom is. Maar hoop doet leven – bovendien heb je die nulzes van Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs. Dus húp! Bellen! En uitleg vragen over zijn besluit om een islamitische middelbare school in Amsterdam niet te financieren (BRAVO!). Of we niet beter al die hutten sluiten. Helaas krijg je precies wat je verwacht. Geen realiteitszin over het huidige Nederland en geen twijfel of islamitische scholen niet bijdragen aan segregatie.

Want hoe kunnen islamitische kindjes in hemelsnaam integreren, volwaardige burgers worden, als ze zo afzijdig van Nederlanders opgroeien? Het antwoord is gelikt: „Een school mag nooit naar binnen gekeerd zijn en moet actief werk maken van sociale integratie en burgerschap uitdragen. De onderwijsinspectie let daarop. Op islamitische scholen zie je geen witte kindjes, vooral omdat er vooral Turkse en Marokkaanse kinderen in die wijken wonen.”

Is er dan een puntenlijst voor die sociale integratie? „Er is geen vast recept. Maar een school moet wel laten zien hoe ze er aandacht aan besteedt, anders komen ze niet in aanraking voor bekostiging. Bestuurders die ‘lang leve IS’ roepen, laat ik niet gebeuren.”

In die achttien jaar die ik uitkeek op een islamitische basisschool in Amsterdam, heb ik de boel zien veranderen: van speelse kindjes en redelijk westerse juffen en meesters, naar kindjes met hoofddoeken, gesluierde juffen in tenten en meesters in soepjurken met vlasbaarden – IS zou er trots op zijn. Heeft de staatssecretaris enig idee wat dat doet met het wereldbeeld van kinderen, die de toekomst van Nederland moeten vormen? „Het is de keuze van ouders waar ze hun kind heen brengen. Er is in Nederland ruimte voor bijzonder onderwijs, voor joods, protestants, vrijzinnig en ook islamitisch onderwijs. Bijzonder onderwijs is echter geen vrijbrief voor slecht onderwijs of onderwijs dat indruist tegen onze kernwaarden. Slechte scholen sluiten we maar er zijn ook scholen die het goed doen.”

Dan maar het paardenmiddel – er zit niets anders op. Want als we straks een islamitische staat zijn geworden, is dat dan niet ook de schuld van Sander Dekker, die het aan de basis heeft laten gebeuren? „Ik vind dat een behoorlijke beschuldiging en ik zie dat niet gebeuren. Er is geen land ter wereld waar ouders uit zoveel verschillende onderwijsvormen kunnen kiezen; het is onzin om die rijkdom overboord te gooien omdat er een probleem met een islamitische school is. En nee, ik kan me niet voorstellen dat er op die scholen jihadisme wordt gepreekt of dat kinderen wordt geleerd zich af te keren van de Nederlandse maatschappij. Het beeld dat jij schetst, herken ik echt niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.