Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 2 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Mediacolumn: het kerstmaal bij de familie Zenden

„Ze hebben het met het hele team gedaan”, zegt voetbalanalist Boudewijn Zenden na een middagwedstrijd, Kerstmis 2016. „En nu maar kijken waar het schip strandt”, besluit de andere deskundige, Zendens zwager John Heitinga, een van de vele voetbalprogramma’s.

Dan is het tijd om naar het kerstdiner van de familie Zenden te gaan. Onderweg halen ze een tankstationboeketje. „Dat had toch niet gehoeven?”, reageert vader Pierre Zenden, de voormalig judoverslaggever met markante stem. „Gezellig, kerst”, meldt Heitinga’s vrouw Charlotte Zenden eenmaal aan tafel. „Lekker weertje buiten”, weet Boudewijn. „Natuurlijk geen witte kerst, maar voor hetzelfde geld had het geregend.” „Goed voor de tuin”, weet vader Pierre.

Gourmetdeskundige

„Neem maar lekker hoor, er is genoeg”, spoort Boudewijns vriendin Nadine aan. „Het smaakt”, beoordeelt John de gourmet als een ware deskundige. „Weer net zoals vorig jaar”, complimenteert Charlotte Nadine met de duim omhoog. Vader Pierre krijgt even een wegtrekker en schrikt op terwijl hij ‘ippon!’ zegt.

Mediacolumn: het kerstmaal bij de familie Zenden
Boudewijn Zenden (rechts), als voetballer van Olympique Marseille. / Olaf Kraak | ANP

„Een kerstfilm hoort er na het eten wel bij”, vindt Boudewijn. „Gezellig”, vindt Nadine ook. Als John een half frikadelletje in zijn gourmetbakje wil hebben, zijn ze net op. „Iemand moet de eerste zijn”, lacht Boudewijn. „Je kunt niet alles hebben”, knikt John. „In Afrika hebben ze nog nooit een frikadel gehad”, heeft Charlotte de wijsheid in pacht.

De batterij opladen

Vader Pierre dommelt onder het mummelen van ‘yuko’ weg. „Straks is zijn batterij wel weer opgeladen”, gooit Boudewijn in de groep. „Fris in het koppie”, lacht John. „Ze vergaten wel te voetballen hè vanmiddag?”, blikt Boudewijn nog eens terug op de wedstrijd. „Ja, dan loop je achter de feiten aan”, beaamt John. „Wij doen de afwas wel even, toch Nadine?”, zegt Charlotte. En tegen de mannen: „Dan kunnen jullie lekker zitten. Mannen onder elkaar.”

„Oud en nieuw bij jullie toch?”, vraagt Boudewijn aan zijn zwager. „Ja”, zegt John. „Het jaar vliegt ook om zeg. Voor je het weet is het Pasen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.