Mario Wisse
Mario Wisse Opinie 20 apr 2016

Filmcolumn: Donker verleden geeft iets extra’s

The Revenant-ster Tom Hardy leefde jaren op een dieet van alcohol en crack. VN-ambassadrice Angelina Jolie verminkte zichzelf als tiener. De vader van Woody Harrelson was een huurmoordenaar. Die van Charlize Theron een alcoholist en tiran, die voor haar ogen door haar moeder werd doodgeschoten.

Kunstenaars met een donker verleden hebben altijd iets extra’s. De wetenschap dat een muzikant, schrijver of acteur het in zijn eigen leven zwaar heeft of heeft gehad, maakt zijn werk op de een of andere manier geloofwaardiger en dus populairder. Kinderachtig en onterecht misschien, maar ze geven kunstenaars met een stabiel verleden het nakijken. Kijk naar de muziekwereld, waar Keith Richards altijd meer applaus krijgt dan Mick Jagger, en John Frusciante meer dan Anthony Kiedis.

Gisteren was ik in Parijs waar de cast van de nieuwe Marvel-superheldenfilm Captain America: Civil War hun nieuwe film kwam promoten en waar de schijnwerpers onvermijdelijk op Robert Downey Jr. schenen. Bijna elke vraag van het peloton journalisten was aan hem gericht. Wanneer hij een keer géén antwoord had – Franse journalisten hebben de neiging nogal ingewikkelde vragen te stellen – verbrak hij de ongemakkelijke stilte achteloos met een grap. „Die vraag klonk in het Frans een stuk beter”, zei hij nadat de tolk een vraag met vier subvragen van een zichzelf uiterst serieus nemende Franse filmcriticus had vertaald. Een echt antwoord was vervolgens niet meer nodig.

Vijftien jaar terug nog lag de Amerikaan nog in de goot. Ver weg van spotlights en lentezon schuimde hij de stegen van Los Angeles af op zoek naar een dealer die hem op de pof van heroïne of coke wilde voorzien. Van de roem en het geld als gevolg van bekroonde rollen in films als Less Than Zero, Chaplin en Short Cuts was niets meer over. Hij was zelf Less Than Zero geworden.

Maar Downey kickte af, kroop uit de goot en gaf zichzelf een tweede kans in Hollywood. Zijn succesvolste rol sinds zijn wederopstanding? Die van superheld Iron Man. Dat kan geen toeval zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Filmcolumn: Donker verleden geeft iets extra’s
Sluiten