Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 13 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Weg met allochtonen

Dat je zo’n Appa (een of andere haatpredikende rapper) geen Nederlander wilt noemen: logisch. De ellende is dat hij het wel is: iets met een paspoort en wonen binnen onze landsgrenzen. Waar zijn roots liggen, ik heb geen idee. Dat ze niet kosher zijn, steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar dat je daarom iemand allochtoon moet noemen, nee. Ik heb het nooit begrepen.

Dat je haatpredikende gekken wilt uitsluiten: logisch. Er zijn wel meer mensen binnen de Nederlandse landsgrenzen die we uitsluiten: tokkies, Volendammers, zwarte kousen, Rijkman Groenink en woonwagenbewoners, maar onderaan de streep zijn het gewoon Nederlanders. En noemen we ze ook Nederlanders. Je zou bijna denken dat we in het geheim groot voorstander zijn van apartheid – wat vasthouden aan de term allochtoon precies is. We plaatsen de ander op basis van zijn etniciteit in een ander hokje, we nemen ze de maat op basis van dat hokje en beslissen dat ze geen ‘echte Nederlanders’ zijn. Apartheid 3.0.

Dat culturele problemen, geweld en haat gefundeerd op etnische en gelovige gronden, niet opgelost worden door iedereen binnen de rechtsstaat Nederland Nederlander te noemen: logisch. Culturele problemen en geweld worden opgelost als iedereen binnen de rechtsstaat Nederland gelijk behandeld wordt. Haat prediken op basis van geloof?! Doe even normaal! Geen geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog want – ehm ja want wat?! Omdat een stel moslims dat niet wil?! Als een stel christenen het niet zou willen, zouden we ze uitlachen. We zouden het niet tolereren. Dus waarom wel van Nederlanders met een andere culturele bagage? Waarom zouden cultureel gepleegde misdaden minder erg zijn? Waarom moet er begrip en respect zijn voor daders, die vanuit hun etnische en culturele achtergrond anders handelen dan wat de Nederlandse norm is? Terwijl het gewoon Nederlanders zijn, met een Nederlands paspoort en binnen de Nederlandse grenzen geweld en haat bewierroken?

Dat je dat soort Nederlanders wilt uitsluiten: logisch. Maar door deze Nederlanders uit te sluiten geef je ze rechten, extra rechten. Zij mogen dingen want tja, het zijn geen échte Nederlanders. Ze denken anders. Is cultuur. Moet je respect voor hebben. Terwijl het niets anders dan discriminatie is: uitsluiten. De ergste discriminatie verpakt als compliment is de zin ‘ja maar jij, jij bent geen echte allochtoon’. Het bewijs dat je er eigenlijk niet bij hoort, maar jij wel. Al die anderen niet. Het gevolg van iedereen Nederlander noemen, is afschuwelijk: je moet als blonde blanke uit de klei getrokken Nederlander toegeven dat die engerds er ook bij horen. Net als de Volendammers, tokkies enzovoort. Pas als mensen waar je niets mee te maken wilt hebben, worden toegelaten in het hokje ‘Nederlanders’, is integratie mogelijk. Tot die tijd hebben de Appa’s meer rechten in dit land dan alle andere Nederlanders bij elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.