Hadjar Benmiloud
Hadjar Benmiloud Opinie 26 okt 2015 / 06:00 uur

Die gekke Iceman

„Freeze! Breathe, motherfucker.”

Onze gekke ijsman was afgelopen week bijna twee uur te gast bij Amerikaanse comedian Joe Rogan. Als een zeeheld brengt hij ontdekkingen uit de Lage Landen naar de rest van de wereld, enthousiast drammend als een kind wiens chagrijnige ouders niet willen luisteren. Wim Hof doet dingen waar niemand zin in heeft. In niets anders dan een onderbroek heeft hij de Kilimanjaro in een paar dagen beklommen, en Mount Everest ook. In Finland heeft Wim Hof een marathon door het ijs gerend in shorts, maar het gaat veel verder dan kou alleen: in de woestijn rende hij een marathon zonder water. Hij heeft zelfs aan één vinger gehangen op 2000 meter hoogte. Met een muur vol Guinness-records bedenkt hij steeds weer iets nieuws.

Wim is niet suïcidaal maar „happy, healthy & strong” omdat het menselijk lichaam volgens hem gemaakt is om uitgedaagd te worden. Strijden tegen onszelf terwijl we ons aanpassen aan de elementen en niet andersom; dáár leven we voor… Niet om als een slepende zandzak Bifi-worstjes te knagen in de file of trein. Volgens conventies had meneer IJs al tien keer dood moeten zijn. Maar zelf zegt hij wat zweefteven en zelfhulpgoeroes al jaren preken: dat je lichaam beïnvloed wordt door je gedachten.

Wat blijkt: hij heeft gelijk. Onderzoekers van meerdere Nederlandse universiteiten hebben bewezen dat hij zijn innerlijke temperatuur omhoog kan krijgen terwijl hij omringd wordt door honderden kilo’s ijsblokjes, zonder brandewijn. En belangrijker nog: zijn immuunsysteem is inderdaad extreem verbeterd en kan injecties gif weerstaan -zelfs met zijn bloed alleen in een reageerbuisje. Maar wat hij kan, kunnen zijn workshopdeelnemers dus ook. Internationaal staan dokters in de rij, maar Nederland is hem nauwelijks dankbaar voor zijn medische pionieren. Wim heeft wel een trouwe schare fans die net als hij graag nakend in het ijs springen (ook ik ben gister in een ijsbad gaan liggen, als je goed ademt is het zelfs lekkerder dan de sauna) maar als Hollandsche Held omarmen we hem niet. In ‘24 uur met’ werd hij eens een etmaal bekeken als een soort wild beest door de arrogante interviewer. Boeide Wim niks natuurlijk, want die was veel te vrolijk en druk met het temmen van het ego van die hark. Hij heeft nu eenmaal dingen ontdekt, en wil ze graag delen. Geen Xess Xava, geen zegetocht door de grachten, geen duur knipperlichtpak op het podium, geen verslaving aan drugs. Geen muzikale omlijsting van het huisbandje van DWDD. Je zou denken dat het probleem is dat de IJsman zijn kop en blote kont boven het maaiveld uitsteekt. Maar ze zeggen dat het komt omdat hij te maf is. Wie is er nou gek… onze grootste held is juist veel te nuchter voor ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Die gekke Iceman
Sluiten