Constance van Amstel
Constance van Amstel Opinie 28 sep 2015

Mediacolumn: Gênant

Goed. Dus Sander Dekker houdt van Katja Schuurman, wielrennen en niet van Paul de Leeuw. Zoveel is duidelijk na het optreden van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in De Wereld Draait Door vrijdagavond.

In de maandelijkse media-uitzending van het programma kwam de politicus in wiens portefeuille onder meer de publieke omroep zit, vertellen over het nieuwe tv-seizoen en wat hij daar van vindt. Nou, vrij weinig weten we nu, want de heer Dekker kijkt bijna geen televisie. Nieuwsuur, Buitenhof, Pauw: hij laat het allemaal aan zich voorbij gaan. Liever brengt hij zijn vrije uurtjes door op zijn wielrenfiets.

Dat mag hij natuurlijk, maar prominent Hilversum was met stomheid geslagen. Presentator Matthijs van Nieuwkerk kon zijn verbazing bijna niet verbergen, net als tafelgenoten Paulien Cornelissen en Marc-Marie Huibregts. Via twitter uitten andere publieke kopstukken hun mening. Paul de Leeuw, Cornald Maas, Jacob Derwig en Jan Slagter noemden het optreden van de VVD’er zonder uitzondering ‘gênant’.

De laatste tijd heeft Dekker zich niet mild uitgelaten over de publieke omroep. Hij vindt dat er geen een-op-een kopieën van programma’s die we al op de commerciële zenders als SBS of RTL zien met publiek geld gemaakt hoeven te worden. Van shows als AVROTROS’ Bananasplit met Frans Bauer ziet hij bijvoorbeeld niet in waarom dat met belastinggeld gefinancierd moet worden. Verder dan die boodschap kwam hij ook nu bij DWDD niet.

Op internet las ik na afloop berichten als ‘Staatssecretaris Dekker maakt zichzelf belachelijk in DWDD’. In reacties stond onder meer dat de communicatieadviseur van de man ontslagen moet worden. Toch denk ik dat hij bij een volgend tv-optreden weer precies hetzelfde doet. Volgens mij is hij zelfs dik tevreden. Als zijn doel was om de publieke omroep te laten zien dat er belangrijker zaken zijn dan de publieke omroep, dan is dat namelijk gelukt.

Toch heb ik wel een puntje dat Dekker even met zijn communicatieadviseur kan bespreken: die blije smile. Want die was wel echt gênant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Gênant
Sluiten