Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 8 jul 2015

Aan Ronald Ockhuysen,

Allereerst voor Metro-lezers een introductie wie jij bent: hoofdredacteur van de stadskrant van Amsterdam, Het Parool. Een krant waarin de 020 intelligentsia leest wat er gebeurt in de hoofdstad, en en passant in contact komt met allochtonen. Niet alleen de criminele soort komt aan bod in jouw kolommen maar ook de geëvolueerde. De laatste soort vooral als columnist. Tevens een krant waarin onder jouw auspiciën afgelopen zondag een column met een doodswens aan mij werd gepubliceerd.

Weet je wat ik nou helemaal te gek vind Ronald? Dat de gemiddelde Marokkaan, ik noem die allochtoon gewoon bij zijn naam als je het niet erg vindt, mij regelmatig dood wenst. Een dag niet bedreigd – op straat, in de mail of Twitter – is een dag niet geleefd. Ik hou van mijn bedreigers, ik hou van mensen die voor hun mening uitkomen en ja, ik hou ook niet van iedereen maar ik heb wel meer te doen dan iedereen van wie ik niet hou dat ook te melden. Maar de helft van de mensheid die de moeite neemt om mij toe te bijten dat ik dood moet: dank jullie wel. Het spijt me dat ik niet al jullie namen en gezichten kan onthouden, als egocentrist ben ik al blij dat ik m’n eigen NAW onthoud, maar het doet me goed om te weten dat jullie met velen zijn.

Wat ik ook te gek vind Ronald? Dat jij geen onderscheid maakt tussen Marokkanen en gewoon laat zien wat ze zijn: de ene Marokkaan is de andere. Intolerante lieden die, zodra ze iets niet bevalt – in mijn geval mijn eloquent opgeschreven mening in de vorm van een column dat Halina Reijn een aandachtshoer is – de ander doodwensen. Wat ik een beetje jammer vind, is dat in dit geval de Marokkaan doorgaat voor columnist. Er zijn niet veel dingen die ik weet Ronald maar één ding weet ik zeker: columnist zijn is een vak en de gemiddelde Marokkaan kan niet schrijven. Wat niet zo gek is want de gemiddelde Nederlander kan dat ook niet. Maar TOP dat jij een bataljon redacteuren loslaat op die scribenten zonder wiens mening het Parool Amsterdammers een hoop te kort zou doen. Bovendien, waarom zou je een goed businessmodel namelijk een allochtoon bombarderen tot literair goedvolk, kapot kritiseren? Hoe dan ook Ronald, chapeau dat je in jouw krant, de krant van de hoofdstad van Nederland, een Marokkaan de ruimte geeft om mij dood te wensen. Vrijheid boven alles.

Ik wil daar alleen één kanttekening bij maken. Zelfs als ik zoals jouw kutmarokkaan vermomd als columnist mij aanraadt een festival te bezoeken met mijn pen als wapen, een wapen dat ik inderdaad nooit zal loslaten; zelfs als een agent dat opvangt en zijn collega’s inseint, zelfs dan zal ik niet ophouden de dubbele moraal van de bovenonsgestelden die zich de hoeder van de grachtengordel en daarmee van Nederland in zijn totaliteit wanen, te benoemen voor wat jouw soort werkelijk is: een verrader.

PS Ronald weet je wat helemaal laf is? Dat jullie onder het Paroolaccount eerst een tweet de wereld inslingeren met “Ebru Umar zou eens naar een festival moeten gaan” en dat vier uur later veranderen in “Ebru Umar lult zich een slag in de rondte”. Ronald. Een man een man. Een woord een woord. Een tweet een tweet. Een mening een mening. En een kop een kop. Verraders, dat zijn jullie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aan Ronald Ockhuysen,
Sluiten