Jaap Visser
Jaap Visser Opinie 2 feb 2015 / 15:37 uur

Zal Guus nu niet meer kwaad zijn?

Verbeten vocht hij tegen beeldroof, maar ondertussen verzuimde hij om zelf te gloriëren. Guus de Jong is dood, aan een lange, eenzame levensavond is een einde gekomen. Zal de sterfotograaf van de jaren zestig en zeventig nu eindelijk weer tot leven komen?

Hij was de schrik van bloggers en allerhande naïeve sociale media-avonturiers die wel eens wat met voetbalfoto’s waagden. Guus de Jong vervolgde ze met een angstaanjagende verbetenheid. Een ieder die aan de haal was gegaan met zijn in digitale spelonken verzeild geraakte foto’s werd voor de rechter gesleept.

Boetehamer

Tot kinderen, die ten behoeve van een spreekbeurt een De Jongetje van internet hadden geplukt, aan toe. En aangezien het magistraat beeldrechtovertreders over één kam scheert, sloeg de boetehamer keer op keer toe.

Wat bezielde Guus de Jong? Voor Nieuwe Revu, Panorama, De Telegraaf en tal van buitenlandse bladen maakte hij de mooiste kleurenreportages en de sportsterren van toen lieten hem vrijwel zonder uitzondering in hun binnenwereld toe. Eusebio, Pelé, Bobby Charlton, Alfredo di Stefano, de stoutmoedige Amsterdamse fotograaf kwam bij de grote der aarden gewoon over de vloer.

Cruijff

En Johan Cruijff werd, zoals Guus het zelf uitdrukte, zijn beste model. Hij maakte duizenden foto’s van wat hij de Toon Hermans van het voetbal noemde, een theaterman die de camera nog naar zich toe trok als hij pas op de plaats maakte en verongelijkt stond te zijn.

Toen begin deze eeuw zijn omvangrijke oeuvre werd herondekt, kwam een De Jong-revival op gang die door Guus zelf weer om zeep werd geholpen. Uit boosheid. Waren het de bittere tegenslagen in zijn persoonlijke leven die hem blijvend en steeds kwaaier maakten? Het moest haast wel, want De Jong was op het laatst één en al gramschap en er vast van overtuigd dat de hele wereld tegen hem samenspande.

En die hele wereld mocht dan maar al te graag foto’s van hem willen, de wereld kon de kolere krijgen. Vervreemd van zelfs zijn naasten, besloot Guus om bovenop zijn beeldschatten te gaan zitten. Bijna niemand mocht er nog aankomen. Maar nu hij er niet meer is, kan Guus de Jong eindelijk gaan gloriëren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zal Guus nu niet meer kwaad zijn?
Sluiten