Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Opinie 7 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Rustige jaarwisseling voorbode voor mooi jaar

Amsterdam kijkt terug op een rustigere jaarwisseling. Wij zijn daar natuurlijk blij mee, want de jaarwisseling moet een feest zijn voor alle Amsterdammers en voor de duizenden toeristen die dat in onze stad komen vieren. We moeten af van het beeld waarbij de jaarwisseling het toneel is van vechtpartijen, brandjes, geweld tegen hulpverleners en vuurwerkoverlast. We zijn er nog niet, maar we hebben een stap in de goede richting gezet.

Zo zien we dat de inperking van de afsteektijden van het vuurwerk effect heeft. Mede dankzij de inspanningen van de vier grote steden mocht er dit jaar alleen worden afgestoken op oudejaarsdag tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts, en niet al vanaf tien uur ’s ochtends. Natuurlijk is er op verschillende plaatsen in de stad nog steeds te vroeg geknald, maar door die halvering van de afsteektijd en door de extra inspanningen van de politie en gemeentelijke handhavers was er duidelijk minder vuurwerkoverlast.

Bij de handhaving is dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van het gemeentelijke vuurwerkmeldpunt. Boeiend om te zien was dat 29 van de ongeveer 150 meldingen van één klager kwamen.

Ook het aantal aanhoudingen laat een positieve tendens zien. Dit jaar werden er 148 mensen aangehouden tijdens de jaarwisseling; vorig jaar waren dat er nog 198.

Bij de afname van de overlast speelt misschien mee dat de Amsterdamse vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum dit jaar mooier was. Dat past in ons streven om overlast te bestrijden met meer feest, en niet alleen met meer regels en handhaving. Ruim achtduizend mensen kwamen naar dat vuurwerk kijken. Ook leuk voor de stad was dat vele honderdduizenden Nederlanders het vuurwerk live op televisie zagen.

Vorig jaar zei ik dat het Amsterdamse vuurwerk wel wat meer cachet kon krijgen, en dat is dit jaar gelukt. Maar eerlijk is eerlijk, dat het altijd nog beter (maar wel duurder) kan, zag ik een uurtje later op de BBC bij de vuurwerkshow in Londen.

Laten we hopen dat de rustiger verlopen jaarwisseling een voorbode is voor een mooi jaar in de stad. Ik wens iedereen een bijzonder goed 2015 toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rustige jaarwisseling voorbode voor mooi jaar
Sluiten