Ont-moeten

Leven van high naar high

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Nienke Thurlings'

22 AUG 2017

Knallen op werk. CV-building als een malle. Nog een beetje netwerken in je vrije uurtjes. En natuurlijk ook even een sociaal leven onderhouden waar Kim Kardashian jaloers op is. Door, door, door, door, doooooor!

Ho. Stop. Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. En dat is dus precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek. Deze week nemen we voorgoed afscheid van…prestatiedruk.

#1: De situatie

Als Janine (20)* voor het eerst bij me binnenkomt, ziet ze er uitgeblust uit: “Ik overzie het allemaal niet meer. Er is zo ontzettend veel wat ik moet doen en ik heb het gevoel dat er van alle kanten aan me getrokken wordt. Ik pieker de hele dag, ben kortademig en heb het gevoel dat ik constant achter de feiten aanloop. Door dat gejaagde gevoel slaap ik slecht en kan ik nergens echt van genieten. Het voelt altijd alsof ik iets beters met mijn tijd zou kunnen doen…”

Het blijkt dat Janine twee baantjes heeft, studeert en ook nog eens actief betrokken is bij een studievereniging. Ze wil altijd in alles de beste zijn. Ze voelt dat ze pas goed genoeg is als ze goede cijfers haalt en zelf haar studie bekostigt. Iedereen is dol op haar harde werk en inzet. Maar ondertussen vindt ze haar leven eigenlijk helemaal niet zo leuk meer…

#2: Achter het perfecte plaatje

Aan de buitenkant lijkt Janine alles goed te doen. Ze is zelfstandig, populair en haalt goede cijfers, maar vanbinnen is ze doodongelukkig. De bevestiging dat ze goed presteert, geeft een korte kick. Dat maakt dat ze zich in het moment even euforisch voelt. Ze leeft als het ware van high naar high. Hierdoor is een verslaving ontstaan. Ze wordt steeds afhankelijker van de prestaties, terwijl die levensstijl haar tegelijkertijd ook uitput. Het is een vicieuze cirkel.

#3: Gedrag veranderen

Herken jij je in het verhaal van Janine? Belangrijk is dan dat je strategieën moet gaan ontwikkelen die je zowel op de lange als de korte termijn helpen. Je hebt waarschijnlijk een flinke ‘energie-achterstand’ opgebouwd waardoor serieuze problemen kunnen ontstaan; je hormoonspiegel raakt uit balans, je concentratievermogen neemt af en je weerstand gaat omlaag. Dat kan leiden tot depressie, burn-out en je kunt ook lichamelijk ziek worden. Een oplossing met direct effect: meer rust en regelmaat.

Voor de lange termijn is het belangrijk dat je diezelfde rust vasthoudt en combineert met meer zelfwaardering. Zo hoeft je geen bevestiging meer te halen uit de buitenwereld. Presteren kan dan nog steeds, maar dan op een manier waar jij gelukkig van wordt.

Door je dag duidelijk te kaderen (begin, midden, eind) en tijd voor jezelf te nemen, ontstaat er weer rust en overzicht. Door regelmatig pauzes in te lassen, word je effectiever en energieker. Je stelt prioriteiten en stopt met multitasken.

#4: Tips om zelf om te gaan met prestatiedruk

 1. Het is wetenschappelijk bewezen dat multitasken niet werkt. Je bent het meest effectief direct na een pauze. Je concentratievermogen neemt na ongeveer een uur sterk af. Werk daarom volgens de Pomodoro-methode: 25 minuten werken aan één taak zonder afleiding, 5 minuten pauze. Zet een kookwekker om dit ritme vol te houden.
 2. Zorg voor een avond- en ochtendritueel. Je hersenen gaan dan ‘herkennen’ dat het tijd is om wakker te worden of juist te gaan slapen. Je slaapt daardoor ook sneller in. Neem het eerste en laatste uur van de dag om iets ontspannends te doen en goed voor jezelf te zorgen, zonder televisie, telefoon of andere schermen. Je kunt daarbij denken aan meditatie en ontbijten in de ochtend, en een goed boek en een kop thee in bed in de avond.
 3. Als je meer zelfwaardering voelt heb je minder bevestiging nodig. Zelfwaardering bouw je op door tijd met jezelf door te brengen en meer te doen van wat je leuk vindt. Je ochtend- en avondritueel zijn hiervoor het perfecte moment.

Heb jij ook een vraag over stress? Dan kun je deze aan Nienke stellen door een mailtje te sturen naar eindredactie@metronieuws.nl.

* De naam van de cliënt in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd.

Wie is Nienke?

Nienke is oprichter van Jong Burnout, dat maandelijks 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.


Views

100+

Keuzestress

Keuzestress

Foto van 'Nienke Thurlings'

3 NOV 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. In het weekend, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

“Als ik het nu niet goed aanpak, heb ik straks geen baan. Stel je voor dat ik niet meedoe aan iets wat achteraf heel belangrijk blijkt te zijn en dat ik daardoor faal… Die gedachte geeft me het gevoel dat ik nergens mee kan stoppen,” Brian* is laatstejaars bedrijfskundestudent en wil graag zeker weten dat hij straks, na zijn studie, een leuke baan en goed salaris heeft. Hij heeft gehoord dat werkgevers veel van je eisen. Omdat hij het moeilijk vindt om hierin de juiste route te kiezen, doet hij heel erg veel. Hij heeft twee studies en een bestuursjaar op zijn CV. Ook heeft hij in het buitenland gestudeerd en loopt hij alle inhousedagen en borrels af. Nu vraagt hij zich af of hij misschien nog een studie erbij moet doen. Alleen al van de gedachte raakt hij in paniek. Eigenlijk kan het er niet meer bij. Maar wat als dit nu net het verschil maakt in de ogen van de recruiter?

#2 Achter het plaatje

Brian heeft voor zichzelf een beeld gecreëerd van wat een recruiter zoekt in een sollicitant. Hoewel het niet verkeerd is om je bewust te zijn van de verwachtingen van een bedrijf, is een belangrijkere vraag: wat wil ik zelf? Als je vanuit passie spreekt over je studie en de mogelijke baan, ben je veel aantrekkelijker voor een recruiter. Bovendien kom je zo in een baan terecht waar je zelf ook echt energie uit haalt. Het is daarom belangrijk dat Brian weer kijkt naar zijn eigen drijfveren in plaats van de verwachtingen die hij denkt dat een ander misschien van hem heeft.

#3 De verandering

Door te kijken naar welke vakken en projecten in zijn studie hem echt aanspreken, krijgt Brian een beter beeld van het soort bedrijf waar hij wil werken. Een derde studie is daarbij niet nodig. Door op zijn CV en in het sollicitatiegesprek goed uit te lichten waar hij goed in is en blij van wordt, kan hij zijn meerwaarde tonen aan de recruiter. Ook kan hij gerichter inhousedagen en borrels uitkiezen die aansluiten bij zijn ambities. Brian is zelfverzekerder en ontspannener in zijn zoektocht naar een baan. Dat valt ook anderen op. Hij krijgt al snel de kans om stage te lopen bij een bedrijf dat hem aanspreekt. Omdat hij met plezier en drive werkt krijgt hij na zijn stage een contract aangeboden.

#4 Tips om zelf minder keuzestress te ervaren

* Vraag jezelf twee dingen af: waar ben ik goed in (talent) en waar heb ik plezier in (drijfveren)? Schrijf zoveel mogelijk woorden in deze twee categorieën op. Het hoeft niet alleen iets met werk te maken te hebben, het mogen ook hobby’s of sociale dingen zijn. Door alles op te schrijven krijg je een duidelijker beeld van wie je bent.

* Ga na welke projecten en vakken je in jouw studie interessant vond. Deze kun je tijdens een sollicitatie als voorbeeld gebruiken als een recruiter vraagt naar jouw toegevoegde waarde. Ook kun je zoeken naar functies die lijken op de dingen die je tijdens die opdrachten en vakken hebt gedaan.

* Vraag je af: wat heeft mijn vakgebied of de wereld nodig? Waar zou jij graag een bijdrage aan willen leveren? En kijk dan hoe je dat vanuit jouw talent en drijfveren zou kunnen doen.

* Zet liever in op een paar dingen die je heel goed kunt en waar je blij van wordt, dan een hagelschot te lossen en álles te doen. De persoon die 70 procent van zijn energie besteedt aan een ding komt sneller bij het doel dan iemand die aan tien verschillende dingen tien procent energie geeft.

* De naam van de cliënt in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.


Views

100+

Ik kreeg een burn-out door mijn gezin

Wat als gezin de oorzaak is van je burn-out? Sabine vertelt (Foto: Yaoqi LAI | Unsplash)

Foto van 'Nienke Thurlings'

1 OKT 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Hij ziet gewoon echt niet hoeveel ik doe. En zelf begrijp ik eigenlijk ook niet hoe ik zoveel stress kan hebben. Ik heb immers geen baan." Aan het woord is Sabine*. Ze heeft drie kinderen en omdat haar man fulltime werkt, doet zij alles in huis en voor het gezin. Ze is bovendien ook betrokken bij de ouderraad en helpt regelmatig mee met het organiseren van leuke dingen op school. Dat wordt ook wel een beetje van haar verwacht, 'omdat ze geen baan heeft naast het gezin'.

Het afgelopen halfjaar loopt Sabine voor haar gevoel steeds meer achter de feiten aan. ’s Ochtends komt ze moeilijk uit bed. En in de avond zit haar hoofd zo vol dat ze een glas wijn nodig heeft om te kunnen ontspannen. Haar man heeft weinig begrip voor de situatie. Die zegt: 'als je een dag op kantoor bent geweest, weet je pas echt wat werkdruk is.’ Als hij diezelfde avond achteloos zijn vuile was in een hoek gooit in plaats van in de wasmand, ontploft Sabine en krijgt ze haar eerste flinke paniekaanval.

#2 Achter het perfecte plaatje

Aan de buitenkant lijkt het misschien een makkelijk leven, maar Sabine heeft eigenlijk een baan die nooit ophoudt. Omdat haar man weigert bij te dragen in het huishouden staat ze overal alleen voor. Als haar kinderen ziek zijn, staat zij midden in de nacht op. En ook overdag moet ze veel regelen in huis, voor school, haar man en kinderen.

Ze voelt zich bovendien schuldig dat ze geen baan heeft naast haar gezin. In tijdschriften ziet ze vaak artikelen voorbij komen over stoere carrièrevrouwen. Dat geeft haar het gevoel dat haar rol als thuisblijfmoeder minder belangrijk is. Om zichzelf te bewijzen, neemt ze er op school steeds meer vrijwilligerstaken bij. Er blijft ongemerkt nog maar weinig tijd over om dingen te doen waar ze als individu voldoening uit haalt. Ze wordt geleefd.

#3 De verandering

Sabine gaat ontdekken wie zíj is, als zelfstandig mens, los van anderen. Dat blijkt in eerste instantie nog een behoorlijke uitdaging. Ze is gewend zichzelf te zien door de ogen van anderen en in de rol van moeder. Een uur in het park met een boek en thee gaat vergezeld van een schuldgevoel; ‘ik had mijn kinderen nu ook mee kunnen nemen’. Langzaam gaat ze echter inzien dat ze juist door deze momenten voor zichzelf meer energie voor haar kinderen heeft. En het is ook gewoon fijn om iets voor zichzelf te doen! Ze geniet weer van me-time, zoals ze deed voordat ze een gezin kreeg. Ook heeft ze voor haar man inzichtelijk gemaakt wat ze allemaal doet op een dag. Daardoor steunt hij haar nu meer en vormen ze weer een team.

#4 Tips om goed voor jezelf én je gezin te zorgen

 • Als je het gevoel hebt dat jouw gezinssituatie je stress bezorgt, schrijf dan eens op wat je allemaal doet op een dag. Je kunt dit als een soort dagboekje - uur voor uur - bijhouden. Het gaat dan niet alleen om concrete ‘taken’, maar bijvoorbeeld ook om het kalmeren van een humeurig kind. Je schrijft achter elke taak of het je energie kostte of gaf. Zo zie je langzaam maar zeker waar de grootste energielekken op een dag ontstaan.
 • Ben je overspannen of heb je een burn-out, maar heb je geen (betaald) werk? Besef dan dat burn-out en overspannenheid ook door andere dingen kunnen komen. Het ontstaat als je consequent over je grenzen gaat en daardoor langzaam maar zeker uitgeput raakt. Zoek professionele hulp als je het gevoel hebt dat je er op eigen kracht niet meer uit komt.
 • Al heb je geen (betaald) werk, je hebt recht op tijd voor jezelf. Spreek met je partner af dat je bijvoorbeeld een vaste dag en tijd in de week een aantal uur voor jezelf hebt, waarin hij of zij voor het huis en de kinderen zorgt. Dan kun jij lekker met vriend(inn)en op stap of iets leuks voor jezelf doen.

Heb jij ook een vraag over stress? Dan kun je deze aan Nienke stellen door een mailtje te sturen naar eindredactie@metronieuws.nl.

* De naam van de cliënt in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks 100.000 unieke bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.

LEES OOK


Views

800+

Slopend: je de hele dag maar aanpassen aan anderen

Erachter komen wie je echte vrienden zijn | Joseph Pearson - Unsplash

Foto van 'Nienke Thurlings'

25 SEP 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Ik heb echt al heel lang niets meer van mijn twee beste vriendinnen gehoord,” Alice* kijkt er een beetje verslagen bij. En er is ook boosheid. Zij was toch altijd degene met wie iedereen goed kon opschieten? Ze heeft veel vrienden met wie ze uitgaat en gezellige dingen doet. Met haar twee beste vriendinnen miste ze nooit een feestje.

Maar als ze vertelt dat ze een burn-out heeft, is er weinig begrip. Haar vrienden vinden haar ongezellig. Door de reacties van haar vriendinnen voelt ze zich eenzaam. Omdat ze bang is haar sociale contacten te verliezen probeert ze toch ‘mee te doen’, al gaat dat ten koste van haarzelf. Soms zelfs met een paniekaanval tot gevolg. Ze raakt ervan in de war. Wat kan ze doen om haar vrienden te behouden en toch goed voor zichzelf te zorgen?

#2 Achter het perfecte plaatje

Zonder dat ze het doorheeft, heeft Alice lang vriendschappen onderhouden die niet voedend zijn. Zo verzamelde ze mensen om zich heen die roddelden en weinig echte interesse in haar toonden. Over problemen werd niet gepraat. ,,We maakten vaak een flauwe grap, en dan gingen we weer door,” zegt Alice, ,,Ik dacht dat dit erbij hoorde. Het was onze manier om met moeilijke situaties om te gaan.” Al voelde dat niet altijd goed, Alice wilde zich vooral niet alleen voelen. Dus deed ze er zelf ook aan mee.

#3 De verandering

Een belangrijk onderdeel van Alice’ herstelproces is de ontdekkingstocht naar echte vriendschap. Want, als ze echt zichzelf durft te zijn bij anderen kan ze zichzelf ook meer toestaan om gewoon ‘te zijn wie ze is’. Jezelf aanpassen aan anderen vreet energie en het kan je aan het twijfelen brengen of je wel goed genoeg bent. Alice ontdekt wie ze echt wil en kan zijn, en komt sterker in haar schoenen te staan. Daardoor ziet ze in dat sommige mensen ‘kroegvrienden’ zijn en anderen je door dik en dun steunen. Door zich kwetsbaar op te stellen en niet in te leveren op wat voor haar belangrijk is, ziet ze in welke categorie mensen vallen. Dat blijkt uiteindelijk een enorme bevrijding en verrijking van haar leven.

#4 Tips om zelf meer echte vriendschappen te onderhouden

• Ontdek wat voor jou belangrijk is en doe daar meer van. Ook als jouw vrienden dat misschien gek, saai of stom vinden. De mensen die echt om je geven vinden je leuk zoals je bent en gunnen jou dat je plezier hebt in wat je doet. Ook als ze zelf misschien liever andere dingen doen.

• Stel je kwetsbaar en krachtig op. Wees open over wat je leuk vindt en van welke dingen je baalt. Als je vrienden harde grappen maken of onaardig zijn, doe er dan niet aan mee en wees eerlijk over dat het je raakt. Als je dit een keer gezegd hebt, kun je er ook voor kiezen om weg te lopen als het de volgende keer weer gebeurt.

• Investeer in de juiste mensen. Kijk goed naar wie er voor je is op moeilijke momenten en wie jou steunt in jouw successen. Spreek vaker met hen af dan met je ‘kroegvrienden’, of wees op zijn minst eerlijk naar jezelf over de rol die verschillende mensen in je leven spelen.

Heb jij ook een vraag over stress? Dan kun je deze aan Nienke stellen door een mailtje te sturen naar eindredactie@metronieuws.nl.

* De naam van de cliënt in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.

LEES OOK


Views

200+

Likeability of 6

Ik ben bang om vrienden te verliezen als ik nee zeg

Luke Ellis-Craven | Unsplash

Foto van 'Nienke Thurlings'

17 SEP 2017

,,Ik kan gewoon geen nee zeggen,” Peter* (26) is een zorgzame jongen. Hij vindt het belangrijk dat andere mensen zich gesteund en gehoord voelen. Maar dat gaat eigenlijk ten koste van hemzelf. ,,Ik weet niet meer wat de laatste keer was dat ik echt een vrije dag had. Verhuizingen, vrienden met relatieproblemen, de eigen zaak van mijn ouders… Ik sta altijd klaar. Het ergste is nog dat ik het heel vaak zelf voorstel. Achteraf kan ik mezelf dan wel voor mijn kop slaan.” De laatste tijd gaat het met weinig plezier. Hij is moe, chagrijnig en voor zijn gevoel zijn anderen hem toch nooit echt dankbaar.

Achter het plaatje

Zonder dat hij het door heeft zet Peter zichzelf eigenlijk altijd onderaan zijn prioriteitenlijstje. Hij is zo gewend zich te richten naar wat anderen nodig hebben, dat hij zelfs niet zo goed meer weet wat hij zelf eigenlijk wil. Zijn wensen en behoeften komen pas aan de orde als hij zeker weet dat hij aan al zijn verplichtingen heeft voldaan.

Onbewust haalt Peter een belangrijk deel van zijn eigenwaarde uit de zorgrol. Als anderen hem nodig hebben, heeft hij het gevoel dat hij ertoe doet. Maar mensen reageren misschien niet zoals je dat hoopt. En als je altijd voor anderen zorgt en jezelf verwaarloost, raak je uitgeput.

De verandering:

Samen kijken we naar de kernovertuigingen die onder Peter’s gedrag liggen. De belangrijkste zijn:

 • Mijn eigen behoeften zijn minder belangrijk dan die van anderen
 • Ik ben pas iets waard als ik iets voor een ander kan betekenen

Na zelfonderzoek ziet hij in dat hij van kinds af aan heeft geleerd zich te spiegelen aan het gedrag van zijn vader. Een man die zijn liefde meer liet blijken door daden dan woorden of knuffels. De meeste erkenning kreeg Peter als hij zijn vader hielp bij klusjes rond het huis. Peter heeft zo geleerd zijn authentieke behoeften (een compliment of knuffel) te vervangen door klaarstaan voor anderen. Hij durfde daarom ook niet goed ‘nee’ te zeggen als mensen hem ergens voor vroegen, uit angst dat hij daarmee vriendschappen zou verliezen. In de weken erna leert Peter tijd en ruimte voor zichzelf te nemen zonder dit egoïstisch te vinden. Nu heeft hij een goede balans gevonden tussen een ander helpen en goed voor zichzelf zorgen.

Tips

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks meer dan 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.

LEES OOK


likelove
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Views

400+

Het mooiste meisje van de klas

Je zelfverzekerd voelen van binnenuit begint met de reacties van je eigen lichaam leren kennen. Photo by Remy_Loz on Unsplash

Foto van 'Nienke Thurlings'

10 SEP 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1: DE SITUATIE

“Ik voel me zo moe en verdrietig,” is het eerste wat Kim* zegt als ik haar ontmoet. “Ik word gewoon nergens meer vrolijk van, snap je? Ik ben alleen nog maar bezig met wat anderen van me denken als ze me zien.”

Kim is een natuurlijke schoonheid, maar ze werkt ook enorm hard voor haar uiterlijk. Ze staat vroeg op om haar haren te stylen en make-up aan te brengen. Ook let ze op wat ze eet en zorgt ze dat ze vaak naar de sportschool gaat. Uiteindelijk gaat dit zo ver dat ze alle calorieën telt die ze eet op een dag en in paniek raakt als ze haar sportmoment een keer niet haalt. Zonder make-up voelt ze zich lelijk. Zo lelijk dat ze gelooft dat ze niets waard is als ze haar make-up en sportregime niet streng bewaakt. Dit kost haar zo enorm veel energie dat ze geen raad meer weet met zichzelf.

#2: ACHTER HET PERFECTE PLAATJE

Hoewel Kim er in de ogen van de buitenwereld uitziet als de perfecte schoonheid, heeft ze zelf het contact met haar lichaam verloren. Op de middelbare school werd ze erg in haar uiterlijk bevestigd. Ook haar oma en moeder hechtten veel waarde aan de juiste kleding en slank blijven. Daardoor kan Kim maar moeilijk ontspannen in haar lichaam.

Ze kan niet meer in de spiegel zien wat een ander ziet. Het maakt niet uit hoe vaak ze sport en welke make-up look ze aanbrengt. Ze blijft onzeker. In haar streven naar het ideaalplaatje raakt ze steeds verder uitgeput en ongelukkig. Het gevoel mooi te zijn is dus niet aan de buitenkant te vinden. Tijd om op een andere manier te kijken!

#3: DE VERANDERING

Kim leert inzien dat het lichaam een ervaring is en geen ding. Ze heeft haar eigen lichaam onbewust altijd behandeld alsof het een pop is. Daardoor voelt ze niet goed meer wat ervoor zorgt dat ze goed in haar vel zit. Ze moet opnieuw ervaren hoe haar lichaam met haar communiceert. We werken aan het loslaten van door de jaren heen opgebouwde spierspanningen. Dit kan door ademoefeningen, yoga en vrije dansvormen. Hierbij ligt de nadruk niet op sportprestaties, maar voelen wat er in het lichaam gebeurt. Gewoon in de dans opgaan of tot in de vingertoppen ervaren hoe een yoga-oefening voelt, bijvoorbeeld. Na verloop van tijd leert ze te genieten van dit gevoel. Daardoor voelt ze zich mooier en zelfverzekerder.

#4: TIPS OM JE MOOI TE VOELEN VAN BINNENUIT

Je zelfverzekerd voelen van binnenuit begint met de reacties van je eigen lichaam leren kennen. Stel jezelf door de dag heen af en toe eens de vraag of je ergens in je lichaam spanning vasthoudt. Welk gebied is het snelst gespannen? En op welke momenten? Wees liever voor jezelf door dit soort momenten te beperken.

Wil je een liefdevoller contact met je lichaam en uiterlijk opbouwen? Begin dan met bewust aandacht geven aan je lichaam. Neem na het douchen bijvoorbeeld de tijd om jezelf rustig in te smeren met bodylotion.
Een beter, meer ontspannen contact met je lichaam en uiterlijk kun je ook krijgen door regelmatig te dansen (al is het een gek rondje door het huis), zonder dat het mooi hoeft te zijn. Gewoon plezier maken.
En met sport en voeding is het natuurlijk prima als jij jezelf doelen stelt, maar het belangrijkste is dat je er met plezier, zonder stress en op een gezonde manier mee bezig bent.

Heb jij ook een vraag over stress? Dan kun je deze aan Nienke stellen door een mailtje te sturen naar eindredactie@metronieuws.nl.

* De naam van de cliënt in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks meer dan 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.


Views

500+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Als je partner met een burn-out thuis komt te zitten

Aziz Acharki | Unsplash

Foto van 'Nienke Thurlings'

3 SEP 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1: De situatie

,,De bom is nu echt gebarsten." Sofie* kijkt me stuurs aan. ,,Ik neem hem echt alles uit handen, maar alles is teveel voor Stijn. Hij vliegt bij het minste of geringste uit zijn slof. De rest van de tijd zit hij wezenloos op de bank voor zich uit te staren. Hij kan nog geen sok in de was gooien, lijkt het wel.”

Sofie’s vriend Stijn* is een paar maanden eerder met een burn-out thuis komen te zitten. Vreselijk voor haar om aan te zien. Bovendien begrijpt ze ook niet goed wat ze fout doet. Ze doet alles wat ze kan om hem te helpen; neemt thuis alles voor haar rekening, probeert het gezellig te maken en veel samen te ondernemen. Toch lijkt hij nauwelijks in beweging te krijgen. Ze voelt zich niet gewaardeerd en radeloos. Ze wil Stijn helpen en de relatie goed houden. De extra stress begint haar nu langzaamaan ook op te breken.

#2: Achter het perfecte plaatje

Onbewust heeft Sofie een plaatje in haar hoofd van ‘hoe het hoort’, namelijk dat zij bepaalde dingen moet doen of laten om Stijn gelukkig en gezond te maken.

Burn-out is echter een langdurig proces, vol pieken en dalen. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je er bent voor de burn-outer, maar ook dat je goed voor jezelf blijft zorgen.

Sofie raakt steeds meer op Stijn gericht en vergeet daarbij zichzelf. Bovendien levert haar constante aandacht en bezorgdheid Stijn extra druk op. Een druk die hij er op dit moment niet goed bij kan hebben, waardoor hij ontploft. Dit blijkt hem veel verdriet en schuldgevoelens op te leveren. Zo raakt het stel samen in een energievretende cirkel die hun relatie en gezondheid weinig goeds doet.

#3: De verandering

Stijn en Sofie leren opnieuw met elkaar communiceren over wat ze nodig hebben en belangrijk vinden. Er wordt eerlijk gepraat over wat ze allebei aan kunnen, wat energie geeft of juist vreet en ze komen met oplossingen (zoals een schoonmaker).

Binnen de mogelijkheden proberen ze de relatie nieuw leven in te blazen. Waar ze vroeger avondenlang met vrienden in de kroeg gingen, zitten ze nu op de bank, met de tv aan. Ze besluiten weer eens vrienden uit te nodigen, lekker de koken en een fles wijn open te trekken. Ze spreken hun waardering meer naar elkaar uit en blijven het gezamenlijk doel voor ogen houden: een leuke relatie.

#4: Tips om jouw partner met burn-out te steunen

 • Bespreek op een rustig moment met elkaar wat je beiden nodig hebt in je relatie. Dat kan gaan over het onderlinge contact, maar ook de verdeling van het huishouden. Het is daarbij belangrijk om open te staan voor wat de ander zegt. Stel vragen en probeer zonder oordeel te luisteren.
 • Wees eerlijk over wat je te geven hebt. Dit geldt voor zowel degene met burn-out als de partner. Als jullie hierdoor tot de ontdekking komen dat sommige dingen simpelweg niet lukken, probeer dan een andere oplossing te vinden.
 • Blijf samen leuke dingen doen!
 • Meer tips vind je op Jong Burnout.

Heb jij ook een vraag over stress? Dan kun je deze aan Nienke stellen door een mailtje te sturen naar eindredactie@metronieuws.nl.

* De namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd

WIE IS NIENKE?

Nienke is oprichter van Jong Burnout dat maandelijks 80.000 bezoekers heeft. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24e een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training millennials om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, je hoofd als je lichaam.

LEES OOK


Views

500+