Iza de Bruin
Iza de Bruin Verkeer 22 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Duitsers naar Nederland voor goedkopere benzine: zo tank ook jij goedkoper

Het lijkt wel alsof de rollen zijn omgedraaid. In plaats van dat wij naar het buitenland gaan om te tanken, komen zij hierheen. Specifiek Duitsers. Zij rijden sinds begin deze maand naar Nederland om goedkoper te tanken.

Is het in ons land goedkoper dan? Het klinkt haast ongelooflijk maar het is toch echt zo. Ook jij kan met een paar simpele trucs goedkoper tanken.

Omgekeerd tanktourisme

De accijnzen op brandstoffen in Duitsland zijn op 1 september omhoog gegaan. Daarom is de benzine nu in Nederland goedkoper dan daar. Volgens Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA), zien we nu omgekeerd tanktourtisme. Duitsland had per 1 juli een accijnsverlaging voor twee maanden afgekondigd. „Maar de accijnzen zijn weer omhoog gegaan en nu zie je dat de benzine in Nederland goedkoper is dan in Duitsland”, zegt Klok tegen persbureau ANP.

Duitsers komen volgens hem niet in dezelfde mate hierheen als Nederlanders eerder naar Duitsland gingen om hun tank vol te gooien. „Het prijsverschil is niet dusdanig groot dat het interessant is voor heel veel Duitsers. Maar voor inwoners van de grensstreek loont het wel degelijk”, zegt de voorzitter. Hoeveel het prijsverschil precies is, kon hij niet zeggen. Het geldt alleen voor benzine, de dieselprijzen zijn ongeveer gelijk.

Wij Nederlanders – vooral Brabanders en Limburgers – gaan ook massaal de grens over, alleen dan naar het zuiden. In België is namelijk de benzine nog altijd aanzienlijk goedkoper dan bij ons.

Tips om goedkoper te tanken

Stel je woont niet dicht bij de grens, hoe tank je dan wel goedkoper? Metro zocht het uit.

1. Tank op het rustigste moment van de dag

Deze tactiek heeft zelfs een naam: dynamic pricing. Tankstations passen daarbij gedurende de dag hun prijzen aan. Zo kunnen ze de concurrentie te slim af zijn op rustige momenten, of juist meer winst maken op drukke momenten. Ongeveer een op de vijf tankstations bepaalt op dit moment zo de prijs en de prijsverschillen kunnen oplopen tot een dubbeltje per liter.

Je moet dan wel vroeg uit de veren: voor je portemonnee kun je het beste tussen drie en zes uur ’s ochtends bij de pomp staan. Vind je dat wat te vroeg? In de ochtendspits is het meestal goedkoper dan tijdens de avondspits.

2. Tank als het koud is

Er zijn nog meer voordelen als je vroeg tankt. Het is dan kouder en dat heeft een klein beetje invloed op de prijs van je brandstof. Dat zet uit als het warm is en krimpt als het koud is. Met 50 liter koude benzine kun je dus iets verder rijden dan met 50 liter warme benzine. In België zijn tankstations daarom verplicht om brandstof op 15 graden te leveren aan hun klanten. In Nederland niet, en dat betekent dat de temperatuur van de brandstof kan variëren.

3. Tank niet op maandag

Uit een onderzoek uit 2019 van de ANWB blijkt dat tankstations vaak op bepaalde dagen kortingen geven, maar bijna nooit op maandag. Daarom kun je beter niet aan het begin van de week tanken. Op zaterdag geven de meeste ketens korting, blijkt uit het onderzoek.

Miljoen extra mensen in ons land geven toestemming voor orgaandonatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.