Nina den Bouw
Nina den Bouw Verkeer 2 mrt 2022

Avondje chillen of een huisfeestje? Jongeren rijden dan vaker onder invloed naar huis

Een huisfeestje of avondje chillen met vrienden gebeurde wellicht tijdens de coronacrisis vaker dan daarvoor. Maar juist in deze setting rijden jongeren het vaakst onder invloed naar huis, blijkt uit onderzoek. Jongerenorganisatie TeamAlert onderzocht het rijgedrag onder invloed en concludeerde dat men vaker met drugs of drank op in de auto stapt, na een feestje in huiselijke omgeving.

Na een lange tijd van dichte horeca, afgelaste evenementen en uitgestelde festivals is Nederland weer open. Vrijwel alle coronamaatregelen zijn afgeschaft, waardoor jongeren weer tot de laatste uurtjes op stap kunnen in de kroeg, club of op een festival. Maar volgens het onderzoek van TeamAlert moet men de feestjes thuis niet over het hoofd zien.

Onderzoek onderen jongeren tussen de 16 en 24 jaar

TeamAlert heeft een enquêteonderzoek uitgezet onder jongeren die wel eens onder invloed van alcohol, cannabis of drugs rijden. Daaruit bleek dat 38 procent van de drinkende jongeren tijdens de lockdown vaker onder invloed reden na een avond chillen met vrienden. Hetzelfde geldt voor de jongeren die cannabis gebruiken. 48 procent van deze jongeren reed tijdens de lockdown vaker onder invloed naar huis, na een avond chillen. Ook na chillen in de buitenlucht reden jongeren vaker onder invloed naar huis. Bij de helft van de jongeren die drugs gebruiken, kwam dit vaker voor nadat zij een huisfeestje hadden bezocht.

Verschil met voor coronacrisis

Het rijden onder invloed na een huisfeestje of avondje chillen kwam zeker voor tijdens de lockdowns. Het nachtleven stond immers helemaal stil. Maar de thuisgebruikers rijden klaarblijkelijk al vaker onder invloed naar huis. Pandemie of geen pandemie. Want jongeren die alcohol (20 procent) of cannabis (22 procent) gebruikten, reden voor de pandmie het vaakst onder invloed naar huis, als zij bij iemand thuis childen. Jongeren die drugs gebruiken reden, voor de coronacrisis, het vaakst onder invloed na een huisfeest (17 procent).

„Dit onderzoek laat zien dat thuis chillen of een huisfeestje vaker leiden tot rijden onder invloed. Deze locaties zijn dus interessant om jongeren te benaderen”, vertelt Claire Borst, gedragsonderzoeker bij TeamAlert. Daarom is het volgens de organisatie belangrijk dat voorlichtingscampagnes niet alleen focussen op de kroeg of een festival. Thuisgebruik mag in deze campagnes niet ontbreken.

Kan de overheid helpen?

Tom Plaum, woordvoerder van TeamAlert, vertelt dat de jongerenorganisatie veel samenwerkt met de overheid. Met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) denken zij na over de insteek van de campagnes. Ook spreken zij met verschillende organisaties voor verkeersveiligheid en sluiten ze zich aan bij de Bob-campagnes. „We hebben een campagne lopen over drugsgebruik achter het stuur, maar het blijft een lange adem om het rijden onder invloed aan te pakken”, vertelt Plaum.

Toch hoopt de organisatie dat er verder uitgebreid wordt qua campagnes. „Er is zeker behoefte om het probleem met meerdere partijen aan te pakken, maar er moet eerst wel goed over gepraat worden. Daarna kunnen we verder met het ontwikkelen van andere campagnes”, zegt Plaum. Hij legt uit dat de kracht voor een sterke campagne voor jongeren „hem in de herhaling zit. Vooral omdat het een hele diverse groep met mensen is.”

Een schrikcampagne kwam ook naar boven als optie, maar volgens Plaum heeft dat niet het juiste effect. „De jongeren gaven aan dat het wellicht kan helpen, maar voelen zich niet aangesproken door andermans fouten. Jongeren denken van zichzelf vaak dat ze een goede bestuurder zijn en niet eenzelfde soort fout maken.”

Alternatieven om veilig thuis te komen

Volgens Plaum zijn de plekken waar men veel middelen gebruikt, oftewel huisfeestje of bij vrienden thuis, niet veranderd tijdens de pandemie. TeamAlert wil jongeren aansporen om veilig thuis te komen en een alternatief te vinden om niet te rijden. „Rijden onder invloed keuren wij af. Daarom zetten wij er op in om jongeren alternatieven te laten zien. Dit zodat ze niet onder invloed naar huis rijden en zichzelf, en anderen, niet in gevaar brengen.”

Wat deze alternatieven zijn? Bij iemand blijven slapen na een huisfeestje, het openbaar vervoer of een Bob zoeken. „Wij willen jongeren niet vertellen wat ze moeten doen. Ze zijn vrij in het maken van hun keuzes. Maar we willen dat ze veilig thuis komen.”

Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor flessen Moët: ‘Kan MDMA in zitten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Avondje chillen of een huisfeestje? Jongeren rijden dan vaker onder invloed naar huis
Sluiten