Metro
Metro Verkeer 28 aug 2020 / 08:21 uur

Politie gaat onopvallende radarwagens inzetten om hardrijders aan te pakken

De politie gaat meer werk maken van de aanpak van hardrijders. Vanaf 2022 gaan vijftig tot honderd onopvallende radarwagens rondrijden op autosnelwegen en provinciale wegen.

Dat zegt Egbert-Jan van Hasselt, scheidend projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie, in De Telegraaf.

Foto van het kenteken

De wagens kunnen de snelheid van het verkeer in beide rijrichtingen controleren en bekeuren zonder een automobilist staande te houden. “Als er een overtreding wordt geconstateerd, wordt een foto van het kenteken van de auto genomen”, legt Van Hasselt uit.

Volgens de politiecommissaris „vallen er nog veel te veel doden door snelheidsduivels en andere verkeershufters”. Reden voor de politie om een nieuw offensief te beginnen. Van Hasselt: „Het gedrag van mensen in het verkeer is eigenlijk een afspiegeling van het gedrag in de maatschappij. En als je daar niet corrigerend tegen optreedt, gaat het mis.”

Daarnaast ziet hij ook de tolerantie afnemen, „de ’heer in het verkeer’ kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke.”

Politie gaat onopvallende radarwagens inzetten om hardrijders aan te pakken
Nu zijn het nog de trajectcontroles waardoor hardrijders kunnen worden aangepakt. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Gaatje dichtrijden

Hij vindt dat het ‘huftergedrag’ in het verkeer alleen maar toeneemt. „Het lijkt alsof sommige automobilisten zich onaantastbaar voelen en geen ruimte aan andere weggebruikers willen geven. Automobilisten die als iemand wil invoegen snel het gaatje dichtrijden, zodat het niet lukt. Het zijn dezelfde mensen die als ze een winkel binnengaan niet wachten als er iemand naar buiten komt lopen.”

Eerder heeft de politie al een geslaagde proef gehouden met snelheidscamera’s in onopvallende politieauto’s. „We pakken daarmee beter de snelheidsovertredingen. Wegpiraten hoeven we niet aan te houden; die krijgen net als met flitscamera’s en trajectcontrole netjes de boete op hun deurmat in huis”, zegt de politiecommissaris.

Lees ook: Meer (bijna-)auto-ongelukken door dragen van slippers, vooral bij mannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Politie gaat onopvallende radarwagens inzetten om hardrijders aan te pakken
Sluiten