Erik Jonk
Erik Jonk Verkeer 21 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

We hebben een nieuwe ‘ziekte’: parkeerschaamte. 24 procent van de Nederlanders schaamt zich voor zijn parkeerkunsten.

Dit blijkt uit onderzoek van RDWdata.nl onder bijna 1100 Nederlandse automobilisten, uitgevoerd door PanelWizard. Een derde van alle ondervraagden vermijdt daarom uitdagende parkeerplaatsen wanneer iemand naast hen in de auto zit. Vooral vrouwen zijn onzeker over hun parkeerskills. Zo schaamt 37 procent van hen zich tegenover eventuele bijrijders en vermijdt 53 procent het liefst lastige parkeerplekken.

Een kaartje waarop je ziet wie zich precies schamen bij inparkeren
Illustratie: RWD

Vooroordeel: mannen kunnen beter rijden

Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages 12 en 20 procent. „Het bekende vooroordeel dat mannen beter kunnen rijden dan vrouwen, is niet waar”, zegt Peter Abrahamse, manager bij RDWdata. „In bijna alle statistieken rondom verkeersongelukken zijn mannen oververtegenwoordigd. Deze resultaten laten daarom vooral zien dat vrouwen een stuk voorzichtiger zijn in het verkeer. Waar mannen denken ‘dat past wel’, nemen vrouwen eerder het zekere voor het onzekere.”

Een kaartje over irritatie als je een bijrijder hebt
Illustratie: RWD

Bijrijders liever kwijt dan rijk

Niet alleen tijdens het parkeren blijken bijrijders ongewenst, ook tijdens een normale rit is een derde van de respondenten hen liever kwijt dan rijk. Vooral vrouwen voelen zich met passagiers minder op hun gemak achter het stuur (38 procent) dan mannen (29 procent). In sommige gevallen biedt een bijrijder echter ook uitkomst. Zo zegt een kwart van de vrouwelijke chauffeurs weleens een bijrijder te hebben laten in- of uitparkeren, tegenover 5 procent van de mannen.

Abrahamse: „Natuurlijk is het makkelijk om iemand anders voor je te laten parkeren. Alleen juist door het zelf te blijven doen, voorkom je dat je het verleert. Dan hoef je ook niet zenuwachtig te worden van een bijrijder tijdens de rit. Op mijn vorige woonadres kon je alleen vooruit inparkeren en toen merkte ik ook dat het fileparkeren me minder goed afging. Ik raad dus aan nooit het stuur uit handen te geven of lastigere situaties te vermijden.”

Een kaartje waarop je ziet wie moeilijke parkeervakken vermijden
Illustratie: RWD

Rijexamen

Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse automobilisten een opfriscursus kan gebruiken. Zo stelt 17 procent van hen dat hun rijvaardigheden door de jaren heen zo zijn verslechterd, dat ze waarschijnlijk zouden zakken als zij nu opnieuw hun praktijkexamen moeten afleggen. Mannen (16 procent) maken zich hierom vrijwel evenveel zorgen als hun vrouwelijke weggenoten (18 procent). Een zesde van de respondenten zegt daarnaast behoefte te hebben aan een speciale parkeercursus. De animo hiervoor is hoger onder vrouwen (23 procent) dan onder mannelijke weggebruikers (10 procent).

„In het verkeer is vertrouwen in je eigen kunnen het belangrijkst. Dit kun je vergroten door het gewoon te doen: ga eens voor die uitdagende parkeermanoeuvre, rem een keer op een helling of nodig die kritische bijrijder uit voor een ritje. Alleen zo word je zekerder in het verkeer en dus een betere chauffeur”, stelt Abrahamse.

Lees ook: Parkeren? Te spannend en te duur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.