Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Openbaar vervoer 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

In- en uitchecken in het openbaar vervoer op de schop: dit gaat er veranderen

De ov-chipkaart wordt vanaf volgend jaar stap voor stap vervangen. De opvolger van de verouderde ov-chipkaart moet ook digitaal beschikbaar worden, zodat het ook mogelijk is om zonder pas in te checken. Toch blijft de oude trouwe gele kaart nog wel een aantal jaar onder ons. „Hoe heeft zoiets simpels 21 jaar moeten duren?”, is de reactie op social media op het nieuws.

De ov-chipkaart gaat vervangen worden door de ov-pas, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur in een Kamerbrief. Die wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs ingevoerd en komt zowel in een fysieke kaart, zoals de huidige ov-chipkaart, maar ook als digitale pas. Zo kan de pas bijvoorbeeld opgeslagen worden in de zogenoemde ‘wallet’, op je smartphone.

Heijnen lijkt het vandaag druk te hebben. De staatssecretaris deelde namelijk ook al ‘de maximale boete’ uit aan de NS. Hoe dat zit, lees je hier.

Ov-kaart als app

De chiptechniek in de huidige ov-chipkaart is aan vervanging toe, schrijft Heijnen. Wel duurt het nog een tijdje voordat het nieuwe systeem volledig ingevoerd wordt. De verwachting is dat de huidige ov-chipkaart tot in ieder geval 2025 gebruikt kan worden. Heijnen: „Pas als het nieuwe systeem zich bewezen heeft in klantgemak en betrouwbaarheid, kan de techniek achter de huidige ov-chipkaart worden stopgezet.”

Het nieuwe ov-systeem waarmee je ook met een betaalpas kunt inchecken, ov-pay, was op veel plekken al vanaf begin dit jaar mogelijk, maar vanaf vandaag kun je in heel Nederland met een pinpas, creditcard of betaalapp op de mobiele telefoon inchecken. In de bussen en trams van de Rotterdamse vervoerder RET was dat eerder nog niet mogelijk.

Ook die wijziging maakt onderdeel uit van het nieuwe ov-systeem en moet het reizen makkelijker maken, schrijft Heijnen. „Meer reisgemak betekent een aantrekkelijker ov en daarmee hopelijk een groei aan inkomsten, wat bijdraagt aan het in stand houden van het ov-aanbod. Een ander doel is het verminderen van de kosten van de infrastructuur voor betalen in het ov.”

Risico’s

Volgens Heijnen zitten er aan het in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard geen andere risico’s dan bij gebruik in bijvoorbeeld een winkel. Televisieprogramma Radar ontdekte onlangs nog dat het risico bestaat 20 euro extra kwijt te zijn wanneer de ov-chipkaart en een gewone betaalpas door elkaar worden gebruikt. Ook kan er makkelijk gesjoemeld worden waardoor ‘gratis’ reizen mogelijk is, ontdekte RTL Nieuws.

Niet alle gebruikers zijn tevreden, blijkt op social media.

 

Eerste klas, met korting of een abonnement reizen, is nog niet mogelijk met ov-pay. Dit jaar wordt getest of leeftijdskortingen en bepaalde abonnementen gekoppeld kunnen worden aan een betaalpas.

Maat vol bij PowNews: boze redactie doet uit de doeken hoe politici ‘verstoppertje spelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.