Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

NS: gevolgen staking Zuid-Holland straks merkbaar in rest land

Veel NS-medewerkers in Zuid-Holland leggen vandaag het werk neer. En alhoewel de staking dus vooral die regio zal treffen, kunnen de gevolgen ook merkbaar zijn in de rest van het land. Volgens de NS is de situatie vanochtend vroeg nog rustig. De aangepaste dienstregeling is vanochtend opgestart zoals gepland, zegt een woordvoerder.

Ook op de door de staking getroffen stations is het rustig, zegt ze. Dat het rustig is op de stations Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam, waar NS-medewerkers vandaag het werk hebben neergelegd, betekent volgens de zegsvrouw dat reizigers goed op de hoogte zijn dat er wordt gestaakt.

NS-staking in Zuid-Holland

Door de staking rijden er in het overgrote deel van de provincie Zuid-Holland vrijwel geen treinen, kondigde de NS eerder aan. Maar de Nederlandse Spoorwegen verwachten dat deze staking veel meer gevolgen heeft dan de eerste staking woensdag in het noorden van het land. Net als toen probeert het spoorbedrijf het stakingsgebied los te koppelen van de rest van de dienstregeling, maar dat is veel lastiger. „Deze regio is heel erg verweven met de rest van Nederland”, zegt de woordvoerder vanochtend.

Daarom moeten reizigers volgens haar ook in andere delen van Nederland rekening houden met de mogelijke gevolgen van de staking voor hun treinreis. „Vanaf Utrecht naar het noorden reizen zou bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn, maar het kan zomaar zijn dat die trein toch uitvalt, mogelijk omdat die trein uit het westen zou moeten komen. Daarom doen wij echt de oproep aan reizigers: houd de reisplanners in de gaten.”

Op de website van de NS kleurt het vanochtend rood door de vele treinen die niet rijden als gevolg van de staking. Zo rijden er geen treinen tussen Utrecht en Leiden. Ook kleurt het rood op de trajecten tussen Utrecht en Den Haag, Utrecht en Rotterdam, Leiden en Rotterdam, Amsterdam en Breda en Den Haag en Dordrecht.

Rustig op stations

Op grote stations als Den Haag CS en Rotterdam CS is het vooralsnog rustig. In Rotterdam zijn tussen de zestig en zeventig passagiers kort na 07.00 uur uitgestapt uit een trein die uit Roosendaal kwam en Amsterdam als eindbestemming had. Het treinpersoneel uit Roosendaal zou in de Maasstad worden afgelost door Rotterdams personeel, maar dat staakt en dus kan die trein niet verder. Hoe de reizigers hun reis moeten vervolgen is niet bekend.

Op Den Haag CS lopen slechts een paar teleurgestelde reizigers rond. Volgens een actievoerende medewerker is „iedereen op tijd geïnformeerd en voeren we nauwelijks gesprekken met mensen die het niet wisten. We krijgen veel begrip voor de actie”. Volgens hem weten ook de meeste toeristen dat de treinen in Zuid-Holland vandaag niet rijden.

Kogel is door de kerk: Nick en Simon stoppen ermee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NS: gevolgen staking Zuid-Holland straks merkbaar in rest land
Sluiten