Metro
Metro Openbaar vervoer 4 nov 2020 / 20:38 uur

Niets aan de hand op Utrecht Centraal, maar man kreeg ‘mitrailleur op kop gericht’

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er gisteravond op station Utrecht Centraal geen sprake van dreiging is geweest. Een van de personen die werd opgepakt, heeft zijn verhaal tegen RTL Nieuws gedaan. „Foute film.”

De twee mannen die werden gearresteerd zijn weer vrij. Zij bleken niets te hebben gedaan en krijgen nazorg van de politie.

‘Zitten jij, handen op je hoofd’

Een van hen vertelt bij RTL Nieuws wat hem overkwam. Rowdy Pownall (56) is manager van een kledingwinkel en wilde zoals elke werkdag met de trein naar Den Haag. Maar gisteravond vertrok de trein niet. Hij stapte uit en stapte in een andere trein naar Den Haag. „Overal zag ik agenten en het licht in onze trein ging uit”, zegt Pownall. Een arrestatieteam doorzocht de trein en hield Pownall aan.

„Een agent begon tegen me te schreeuwen: zitten jij, handen op je hoofd. Ik dacht dat ik in een foute film beland was. Ik werd in de boeien geslagen en kreeg zelfs een mitrailleur tegen m’n kop.” Uiteindelijk kwam laat op de avond een hoofdofficier zijn cel in om hem te vertellen dat hij mocht gaan. „Ze vertelde me dat er een fout was gemaakt en bood excuses aan”, zegt hij. „Daarna hebben ze me naar Den Haag gebracht, als een soort goedmakertje.” Pownall zegt urenlang geen informatie te hebben gekregen en vraagt zich nu af waarom hij zomaar is opgepakt. Morgen krijgt hij daarover uitleg.

Groot alarm op Utrecht Centraal

Uit onderzoek van de recherche, de inzet van specialisten en uit de verhalen van getuigen blijkt dat er eigenlijk niets aan de hand is geweest, zo meldt de politie vandaag. Gisteravond werd rond 19.00 uur groot alarm geslagen nadat er een melding was binnengekomen dat iemand in een trein „iets verdachts of zorgelijks” zou hebben geroepen.

Om geen risico te nemen, werd het station onmiddellijk ontruimd en afgezet. Al het treinverkeer werd stilgelegd. Hulpdiensten rukten massaal uit. Ook een speciale, zwaarbewapende eenheid van de politie kwam ter plaatse.

Een foto van mensen die gelaten wachten bij het afgesloten Utrecht Centraal
Reizigers bij het gisteravond ontruimde Utrecht Centraal. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Melding op station wordt onderzocht

Ruim een uur later werd het station weer vrijgegeven. De politie had toen twee personen gearresteerd. Al snel liet zij weten geen wapens of explosieven te hebben gevonden. De melding is verder onderzocht. Een woordvoerder kon vandaag niet op de details van het onderzoek ingaan.

Nederland staat op scherp na een nieuwe reeks terroristische aanslagen. Maandagavond vond in Wenen dodelijk geweld plaats. Ook Frankrijk was onlangs opnieuw doelwit van terreur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Niets aan de hand op Utrecht Centraal, maar man kreeg ‘mitrailleur op kop gericht’
Sluiten