Metro
Metro Openbaar vervoer 26 aug 2020 / 09:55 uur

Jongeren treinen straks goedkoper hele land door: ‘Soort Tienertoer’

Het duurde even, maar dan heb je ook wel een dagkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen voor maar 7, 50 euro. Als je tussen de twaalf en achttien bent tenminste, en alleen buiten de spits. Het roept herinneringen op bij oudere reizigers.

Jongeren kunnen vanaf 1 september buiten de spits een stuk goedkoper treinreizen. Dan start de NS met de verkoop van een nieuwe jongerendagkaart, heeft het vervoersbedrijf vandaag bekendgemaakt.

Barcode

Met de kaart kunnen jongeren de hele dag, zolang het maar buiten de spits is, onbeperkt reizen voor 7,50 euro. Het ticket is te koop via de NS-app. Er is dus geen ov-chipkaart voor nodig. Met een barcode in de app kunnen poortjes op het station worden geopend. En dus niet met je mondkapje.

De komst van de kaart was al aangekondigd, maar de introductie ervan is door corona wat uitgesteld. NS-bestuurslid Tjalling Smit zegt dat de NS de trein een logische keuze wil maken voor een nieuwe generatie reizigers. „Ook nu.”

Zelfstandige jongeren

Jongeren reizen graag zelfstandig, vervolgt hij. „Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot twaalf jaar is de trein gratis als ze met iemand meereizen en voor studenten vaak ook. Jongeren tot en met achttien vallen daartussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor hen.”

Op Twitter reageren mensen die niet in aanmerking komen voor de dagkaart, jongeren zitten tenslotte veelal op andere social media. „Goed nieuws voor onze pubers!” schrijft een blije vader. Een ander reageert pragmatisch. „Nu nog een abonnement voor jongeren die net te oud zijn voor dit maar nog een jaar moeten voor ze met hun studie beginnen.” De jongerendagkaart roept ook mooie herinneringen op. „Ah, een soort Tienertoer”, reageert iemand, met een blozende emoji erachter. „Zo zou je het inderdaad kunnen zien!”, antwoordt NS.

Dagje stad

Volgens de NS blijkt uit eigen onderzoek onder 1087 jongeren en hun ouders dat jongeren voornamelijk voor een dagje naar de stad reizen. Op de tweede plek staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen volgens de NS vooral in het weekend. Van de jongeren zegt 71 procent vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs en 57 procent van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Reisgedrag

In februari kondigde het vervoersbedrijf de introductie van een speciale jongerenkaart deze zomer al aan. Naast een dagkaart ging dit om een nieuw weekendabonnement voor jongeren. Sindsdien is door corona het reisgedrag veranderd en is een abonnement niet altijd meer interessant. NS houdt daarom het volledige abonnementsaanbod tegen het licht. Om hierop niet te wachten, wordt nu alvast de jongerendagkaart geïntroduceerd. Uit het klantonderzoek blijkt dat deze voorziet in het grootste deel (90%) van de behoefte.

Lees hier over de elektronische fluit en wat voor geluid het ding maakt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jongeren treinen straks goedkoper hele land door: ‘Soort Tienertoer’
Sluiten