Metro en ANP
Metro en ANP Openbaar vervoer 1 jul 2020 / 09:20 uur

Den Haag heeft nu een van de grootste fietsenstallingen ter wereld

Den Haag heeft vanaf vandaag een van de grootste fietsenstallingen ter wereld. Het ondergrondse complex onder het plein voor station Den Haag Centraal biedt plaats aan 8000 rijwielen.

Nederland is wel ‘fietsenstallingland nummer één’, want alleen de ondergrondse ruimte bij station Utrecht Centraal is nog groter, met een capaciteit van 12.500 fietsen. Van de 8000 plaatsen voor rijwielen in de nieuwe fietsenstalling in Den Haag zijn er 700 bedoeld voor ov-fietsen.

De fietsenstalling zou eigenlijk al een paar maanden geleden in gebruik worden genomen, maar dat liep door het coronavirus vertraging op.

Gebouwen op de wanden

Op de wanden van de nieuwe fietsenstalling staan zeventien bekende Haagse gebouwen afgebeeld. Over een vlak van ruim duizend vierkante meter zijn onder meer de Ridderzaal, het Vredespaleis en het Kunstmuseum te zien.

Bovenop de ondergrondse stalling moeten twee torens van ongeveer 90 meter verrijzen. Daarin komen winkels, woningen en horeca. Het is nog niet bekend wanneer de bouw van de torens begint, maar waarschijnlijk is dat niet voor het einde van dit jaar. Voor bezoekers moet het plein bij het station een entree naar de binnenstad worden. Het is niet bekend hoeveel de bouw gaat kosten.

Aan de bouw is jaren van gesteggel voorafgegaan. Eerst zou op het Koningin Julianaplein (‘KJ-plein’) een 93 meter hoge toren van Rem Koolhaas verrijzen. In het M-vormige gebouw zouden woningen en kantoren komen. Het plein was al opgebroken en de grond werd bouwrijp gemaakt, maar in 2010 trok Den Haag alsnog de stekker uit het plan vanwege financiële risico’s. Het plein werd weer bestraat, waarna een nieuw ontwerp kwam.

Ook station verbouwd

Ook station Den Haag CS zelf is de afgelopen jaren flink verbouwd, net als de omgeving. Den Haag wil de komende jaren veel woontorens bouwen rond de stations CS, Hollands Spoor en Laan van NOI om de verwachte groei van de bevolking op te vangen. Den Haag heeft momenteel ongeveer 540.000 inwoners en in de komende twintig jaar komen daar waarschijnlijk nog eens 100.000 burgers bij.

Lees ook: Is de grootste fietsenstalling wel groot genoeg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Den Haag heeft nu een van de grootste fietsenstallingen ter wereld
Sluiten