Metro en ANP
Metro en ANP Openbaar vervoer 2 jun 2020

Ov-bedrijven: Doe mondkapje al op vóór het instappen

De openbaarvervoerbedrijven in Nederland zijn tevreden over de eerste twee dagen dat het verplicht is een mondkapje te dragen. Grote problemen hebben zich niet voorgedaan, meldt OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn.

Wel ontstaan soms opstoppingen omdat mensen pas hun mondkapje opdoen als ze de trein, tram, bus of metro instappen. „Zorg er dus voor dat je het mondkapje al op hebt voorafgaand aan instappen, dat zorgt voor een goede doorstroming”, zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.

‘Even wennen, maar groot compliment’

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 juni verplicht. Vandaag was een spannende dag omdat ook de middelbare scholen weer opengingen. Peters: „Net als maandag gaat het over het algemeen soepel. Iedereen moet uiteraard even wennen, zowel de reizigers als onze eigen medewerkers. Toch gaat iedereen er positief mee om en dat verdient een groot compliment.”

OV-NL meldde dat er vandaag minder ‘volmeldingen’ van de voertuigen zijn. Dat komt doordat het volume van het ov in Nederland zo maximaal mogelijk is opgeschaald. „We hopen dat deze lijn zich op deze manier doorzet. Daarom doen we nogmaals de oproep: werk thuis als het mogelijk is. Reis alleen als het noodzakelijk is en vermijd drukke plekken. Als we zo doorgaan, kan het openbaar vervoer in Nederland de komende maanden de versoepelingen goed ondersteunen.”

Meerdere regels op een rij

Halverwege mei werd bekend dat het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht zou worden. De regels over het dragen werden toen ook duidelijk. Metro zette die op 19 mei op een rij. Elk reis in het openbaar vervoer vereist een schoon mondkapje, bleek bijvoorbeeld. Dat betekent dat je de gelegenheid moet hebben om tussen reizen door je mondkapje goed te wassen. In de praktijk moet je vaak heen en terug en is die mogelijk er tussentijds niet. Het enige alternatief wat je dan hebt, is om voor meerdere mondkapjes te zorgen, zodat je zowel voor je heenreis als terugreis een schoon mondkapje hebt.

Reizigersvereniging Rover opende vanmorgen een meldpunt voor klachten, suggesties en vragen over de coronamaatregelen in het openbaar vervoer. De vragen, suggesties en ook klachten stroomden binnen. Iemand vroeg zich bijvoorbeeld af waarom een buschauffeur geen mondkapje droeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ov-bedrijven: Doe mondkapje al op vóór het instappen
Sluiten