Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Openbaar vervoer 1 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

NS: kaartjes in spits duurder, daluren goedkoper

Slecht nieuws voor iedereen die elke werkdag in de spits naar zijn werk gaat met de trein. De NS gaat namelijk op een nog nader te bepalen traject een test uitvoeren met duurdere kaartjes in de spits. Daartegenover staat dat de kaartjes op dat traject buiten de spits ook goedkoper worden.

De trein is het drukst tussen 07.30 en 08.30, de zogeheten hyperspits. Om het aantal reizigers beter te verdelen, wil de NS daarom een proef doen met prijsprikkels. De proef zal plaatsvinden op een traject waar de capaciteit niet omhoog kan door meer of langere treinen te laten rijden.

Onvermijdelijk

De stap is opmerkelijk, omdat de NS lang tegenstander was van dit soort plannen. Directeur Tjalling Smit noemt het echter ‘onvermijdelijk’ omdat door de drukte ‘de gezondheid en veiligheid van reizigers in gevaar komt’. „Ook al winnen we hier niet de populariteitsprijs mee, het wordt steeds drukker op het spoor en we moeten alle mogelijkheden verkennen. Ook de prijs aanpassen hoort hierbij”, zegt hij tegenover de NOS. Ook benadrukt hij dat de prijsverhoging niet bedoeld is om meer geld te verdienen, omdat die verdiensten weggestreept kunnen worden tegen de verlaging van het tarief voor de rustigere periodes.

Of de proef er ook echt komt, is nog niet zeker. Ten eerste moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als concessieverlener toestemming geven. Daarnaast wil de NS ook in gesprek met reizigersorganisaties (waarbij reizigersorganisatie Rover zich al tegen het plan heeft uitgesproken) en zijn er nog wat technische hobbels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.