Jelmer Visser
Jelmer Visser Openbaar vervoer 21 jan 2019 / 15:39 uur

NS zet uit voorzorg minder treinen in door sneeuw

De Nederlandse Spoorwegen zetten dinsdag uit voorzorg minder treinen in dan op een reguliere werkdag vanwege de winterse weersvoorspellingen.

Vanwege de sneeuwval zullen er treinritten geschrapt worden om zo het spoor minder te belasten zodat de treinen die wel rijden minder kans op vertraging hebben. Het aangepaste dienstrooster zal dinsdag de hele dag van kracht zijn, zo maken de NS en ProRail bekend in een persbericht.

Zekere voor het onzekere

Een sneeuwdek en treinvervoer zijn in Nederland allesbehalve een gelukkige combinatie. Grote vertragingen, kapot materieel, bevroren wissels en grote menigtes van gestrande reizigers op stations zijn in het verleden allemaal langsgekomen. Dit wil de spoorvervoerder zoveel mogelijk voorkomen door minder treinen in te zetten. Wanneer je minder treinen inzet kan er immers ook minder mis gaan, zo menen zij.

„NS en ProRail nemen het zekere voor het onzekere en passen de dienstregeling aan, waardoor er meer ruimte moet ontstaan om eventuele problemen op te lossen", aldus de bedrijven.

Half uursdienst

Op de meeste trajecten waar elk kwartier een trein rijdt, zal dit dinsdag eenmaal in het half uur worden. Dit geldt voornamelijk tijdens de spits, wanneer het spoornet relatief druk is. Volgens de NS zal toch 80 procent van de ritten gewoon volgens het spoorboekje plaatsvinden.

Op de trajecten Alkmaar/Schagen – Amsterdam – Utrecht Centraal – Sittard, Amersfoort – Deventer, Amsterdam Den Haag CS, Breda – Dordrecht, Dordrecht – Lelystad Centrum – Den Haag CS – Utrecht, Nijmegen – Utrecht Centraal- Schiphol en Rotterdam – Utrecht Centraal rijden de hele dag minder intercity’s dan normaal. Ook een groot aantal sprinters rijdt volgens de sneeuwdienstregeling. Het is dus raadzaam om je reis vooraf goed te plannen als je dinsdag met de trein reist. Dit kan met de NS-reisplanner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NS zet uit voorzorg minder treinen in door sneeuw
Sluiten