Wouter van Loon
Wouter van Loon Openbaar vervoer 3 jul 2017 / 10:45 uur

NS-app gaat laten zien waar je kans hebt op zitplek

Het is soms dringen voor een zitplek in de trein, zeker in de spits en op drukke trajecten. Maar vaak zijn er nog wel zitplaatsen vrij, terwijl in andere delen de reizigers als sardientjes in een blikje op elkaar gepakt zitten. NS komt nu met een oplossing.

Sensoren voor goederentrein

In de NS-app wordt binnenkort getoond waar in de trein het rustig is. Op die manier kunnen reizigers toch nog een zitplaats bemachtigen.

Er worden geen specifieke lege stoelen in de app getoond. NS maakt namelijk gebruik van sensoren in het spoor, die bijvoorbeeld worden gebruikt om goederentreinen te wegen. „Als de sensor op het spoor aangeeft dat het achterste rijtuig veel zwaarder is dan het voorste, dan is er in het voorste rijtuig nog zitplaats”, stelt Sophie Verberne, een van de ontwikkelaars van de functie.

In de reisplanner

„Op een beginstation zoals Den Haag Centraal, zitten er veel meer mensen achter in de trein”, stelt Sophie Verberne, een van de ontwikkelaars van de functie. „Op stations waar de neus van de trein bij de trap stopt, zoals Culemborg, is het juist voorin druk.” Als reizigers voordat ze instappen dat al weten, kunnen ze verderop instappen.

Die informatie komt in realtime in de app, en wordt gekoppeld aan de reisplanner van de NS. Het gaat nog wel even duren voordat reizigers daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de functie: NS hoopt die komend voorjaar te kunnen lanceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NS-app gaat laten zien waar je kans hebt op zitplek
Sluiten